18. maj 2021

Techambassadør: Vigtige teknologier på den kommunale radar

En fortsat succesfuld kommunal digitalisering afhænger af, at vi vælger de rette teknologier, men lige så vigtigt: At vi implementerer og anvender teknologierne i overensstemmelse med dansk demokratisk tradition og samfundsforståelse. Det pointerer Danmarks techambassadør, Anne Marie Engtoft Larsen i dette interview. Hun peger særligt på 4 teknologiområder som vigtige at holde øje med. Og så opfordrer hun til, at vi glemmer janteloven et øjeblik.

 

Techambassadøren

Som Danmarks tech-ambassadør bosat i digitaliseringens epicenter i Silicon Valley i USA holder Anne Marie Engtoft Larsen hele tiden øje med de globale tech-trends, som også vil præge Danmark og danskernes hverdag i kommunerne. I juni deltager hun som keynote speaker på Kommunernes Digitaliseringstræf.

"Digitalisering former alle vores liv. Fra de helt store og geopolitiske spørgsmål i krydsfeltet mellem USA og Kina til den borgernære velfærd for danskerne i kommunerne. En af mine vigtige opgaver er dele ny viden og bringe den med hjem til Danmark, ligesom jeg også fremmer danske interesser ved at skabe samarbejder med lande og partnere ude i verden, som vi deler værdifællesskab med," siger Anne Marie.

Det teknologiske valg begrundet i både nytte og fælles værdier

Danmark ligger i verdenstoppen for offentlig digitalisering, og Anne Marie peger på kommunernes særlige andel heri.

"Særligt det seneste år under Corona er digitaliseringen accelereret i kommunerne, hvad angår alt fra arbejdsmarked til skoleundervisning. Teknologien har givet os dybt nødvendige muligheder for borgernær velfærd og for kontakt mellem kommunalpolitikere og deres vælgere. Kommuner er jo uvurderlige i forhold til samtale, demokrati, tillid og fælles forståelse, og vi skal sikre at teknologien understøtter disse kvaliteter", siger Anne Marie.

Hvilke teknologier vil Anne Marie så anbefale, at kommunerne holdt særligt øje med i de nærmeste år? Det spørgsmål kan kun besvares, ved at man erkender, at teknologier - og anvendelser af teknologier - ikke er værdifri. Det gælder derfor om at vælge og bruge teknologier på en måde, som ligger overens med vores principper og værdier.

"Det, der kommer til at briste eller bære angående teknologi, er spørgsmålet om tillid. Hvis borgeren oplever, at man skal møde kommunen gennem et stykke digital teknologi, som misbruger ens data og får adgang til disse data på en måde, som man ikke har lyst til og ikke stoler på, så eroderer tilliden, ikke bare til teknologien, men til kommunen. Og det er farligt, for så eroderer også vores tillid til samfundet og til hinanden," siger Anne Marie.

Hvilke teknologier skal vi interessere os for?

Overordnet mener Anne Marie, at kommunerne bør holde særligt øje med disse 4 teknologiområder de kommende år:

  1. Velfærdsteknologier: Såvel fysiske robotter til brug i eksempelvis plejeområdet som velfærdsteknologi via smartphones og tablets.
  2. Kunstig intelligens: Effektiviseringer inden for eksempelvis veje og energi kan få et løft med kunstig intelligens, og den kommunale forvaltning kan blive endnu mere effektiv.
  3. Data: Cloud-løsninger er en vigtig overvejelse, og hele data-spørgsmålet skal følges til dørs med spørgsmål om sikkerhed og etik, så borgernes tillid til teknologi og myndigheder kan forblive intakt.
  4. Cybersikkerhed: Også kommunerne kan blive ofre for utilsigtede hændelser og blive mål for hackere. Denne mulige sårbarhed er en risiko for kommunerne og i sidste ende også for kommunens borgere og virksomheder.

Glem janteloven

Opmærksomheden om at vælge de rigtige teknologier og at bruge dem rigtigt handler ifølge Anne Marie også om at bakke op om, at danske iværksættere fortsat kan og vil være innovative og vil bidrage til kommunernes digitalisering.

"Dermed får vi mere end bare en hylde, hvor der står 5-6 amerikanske produkter at vælge imellem, men kan supplere med produkter, som er udviklet tættere på de værdier og tankemåder, som kendetegner vores samfund. Vi bør faktisk lægge janteloven lidt på hylden og være stolte over, hvor højt Danmark står som digitaliseret nation. Det kan også hjælpe os til at udvikle nogle produkter på basis af tro og selvtillid," siger Anne Marie.

Tag med på Kommunernes Digitaliseringstræf 2021

d techambassadør Anne Marie Engtoft Larsen, og hør hendes keynote på Kommunernes Digitaliseringstræf den 22. juni 2021 i København. Benyt digitaliseringstræffet til at høre oplæg fra beslutningstagere i toppen af politik og den offentlige forvaltning, plej dit netværk, og hent ny inspiration fra digitaliseringseksperter: Tilmelding er åben nu.

Hvis du arbejder med digitalisering i kommunerne, vil Kommunernes Digitaliseringstræf 2021 være relevant for dig.  Mange vælger også at tage af sted flere kolleger sammen for at høste fælles referencer til det videre arbejde hjemme i kommunen.

Læs mere om Kommunernes Digitaliseringstræf 2021, og tilmeld jer her:

Arrangement

Konferencer og messer Kommunernes Digitaliseringstræf 2021

Spørgsmål og kontakt

Har du praktiske spørgsmål om for eksempel tilmelding eller betaling angående Kommunernes Digitaliseringstræf 2021, er du velkommen til at kontakte chefsekretær Anja Lønbo på alb@kl.dk i KL’s Center for Digitalisering og Teknologi.

Derudover står vicekontorchef Jan Struwe Poulsen også klar til at besvare din henvendelse på jtp@kl.dk.

KL følger naturligvis sundhedsmyndighedernes regler og retningslinjer ved afviklingen af Kommunernes Digitaliseringstræf 2021.