25. september 2019

IT-understøttet læring i Aarhus Kommune

Aarhus Kommune har bygget en digital skoletjeneste op, hvis platform nu i 2019 er kommet på OS2 med navnet “OS2udoglær". Andre kommuner kan nu hente og bruge platformen.

Hvordan det hele begyndte

Mie Bjerrisgaard Frydensbjerg er projektleder på OS2udoglær samt kommunikationsmedarbejder i Børnekulturhuset i Aarhus Kommune, og hun har været den drivende kraft bag projektet, helt tilbage fra dengang den lokale udgave af platformen var en statisk webside i Aarhus Kommune.

“Den statiske side går nok helt tilbage til 2009, og siden 2014 har vores dynamiske portal så været i luften. Flere kommuner uden for Aarhus koblede sig på den løsning undervejs, og nu fra 2019 er platformen så en del af OS2-samarbejdet,” siger Mie.

Aarhus Kommunes egen version af OS2udoglær hedder www.ulfiaarhus.dk og har hele 162 udbydere af læringsforløb tilknyttet.

“Da vi startede, var der ikke andet end 50, så der er bare dukket alverdens udbydere op med spændende forløb. Prøv at forestille dig en skolelærer, der skulle have styr på 162 udbyderes forløb! Det er nemt at nævne ARoS Aarhus Kunstmuseum, Moesgaard Museum og én af de andre store udbydere. Men de lidt mere agile, som også kommer ud på skolerne, kan have lige så stor relevans som de mere etablerede kulturinstitutioner,” siger Mie.

 

OS2udoglær

Platformen bliver allerede taget i brug af en god håndfuld jyske kommuner og kører nu digital skoletjeneste på denne platform - med stor succes. Hver kommune implementerer og driver en lokal udgave af OS2udoglær som en portal til oplevelser, undervisning og læring: I Aarhus Kommune hedder den digitale skoletjeneste som nævnt www.ulfiaarhus.dk (“Undervisnings- og Læringsforløb i Aarhus), hvor den eksempelvis i Thisted hedder www.rum.thisted.dk (“RUM - lokalt samarbejde om læring”).

Viser det bedste af det bedste

Pædagoger og lærere kan på platformen hente inspiration til aktiviteter og undervisning, som foregår på f.eks. museer, i virksomheder og i det fri. Det er en vigtig afveksling til aktiviteterne og undervisningen hjemme i dagtilbuddet, i grundskolen og på ungdomsuddannelsen. Aktiviteterne kan være et særligt tilrettelagt besøg på et museum, en kajaktur på den lokale sø, et foredrag, aktiviteter i et værksted og meget, meget mere. Hver kommune har sin egen palette af udbydere, og kommunen kan vælge også at bringe forløb fra landsdækkende udbydere.