02. marts 2023

Partnerskaber baner forsat vejen for klimaindsatser i Middelfart Kommune

Partnerskaber på tværs: Et år efter KLimapris 2022 fortsætter Middelfart Kommune sin klimaindsats med stærke samarbejder, her udvikles forsat klimaprojekter med borgerne.

Perspektiver fra Middelfart Kommune et år efter Kommunernes KLimapris 2022

Middelfart Kommune har vundet Kommunernes KLimapris i 2022 for at aktivt at udvikle lokale energifællesskaber drevet af borgerne selv. Efter et år har prisen haft en positiv indflydelse på kommunen, da der er en stor nysgerrighed omkring de initiativer, som kommunen har sat i søen. Morten Westergaard, Klimachef i Middelfart, udtaler, at de bliver nærmest spurgt ugentligt, og Johannes Lundsfryd Jensen, borgmester i Middelfart, påpeger, at Kommunernes KLimapris har været med til at sætte fokus på de innovative tiltag inden for varme, strøm og forsyning, og at mange kommuner prøver at knække koden til forskellige innovations tiltag.

Middelfart Kommune vandt Kommunernes KLimapris i 2022 for deres lokale energifællesskaber drevet af borgerne. Blandt eksemplerne er Sol-Over-Brenderup, der er en solcellepark opfundet, igangsat, drevet og ejet af borgerne i byen Brenderup. I landsbyen Føns har borgerne energirenoveret og etableret deres eget nærvarmesystem baseret på jordvarme og resttræ. Et år efter at have vundet prisen har KL taget kontakt til Middelfart kommune, hvad der er sket siden og hvad Johannes Lundsfryd Jensen, borgmester i Middelfart Kommune, og Morten Westergaard, klimachef i Middelfart, gerne vil dele med andre kommuner.

Middelfart Kommune har oplevet stor interesse for deres initiativer siden de vandt prisen. Johannes Lundsfryd Jensen siger, at mange kommuner prøver at knække koden til forskellige innovations tiltag, og Kommunernes KLimapris har været med til at sætte fokus på, hvad der er gjort. Morten Westergaard tilføjer, at der sker meget blandt borgerne i øjeblikket, og kommunen får mange henvendelser på embedsmands niveau, som skaber ringe i vandet. Der er en øget villighed blandt politikerne til at gøre disse projekter muligt.

Johannes Lundsfryd Jensen og Morten Westergaard er enige om, at andre kommuner kan lade sig inspirere af deres erfaringer i det sidste års tid ved at tænke i indsatser, der hurtigt bliver til konkrete handlinger, som gør, at man udleder mindre CO2. Mål er godt, men det er handlingerne, der flytter. Det handler om at kaste sig ud i det, også selvom man ikke har en helt færdig køreplan i forhold til proces, så længe man kender retningen.

Johannes Lundsfryd Jensen har selv været involveret i Føns, hvor de var på Samsø for at hente inspiration. Den måde, de giver retning på, er ved at sætte fokus på, at det her handler om fællesskab og klima. Det er to gode retninger, som har været bærende for Føns Nærvarme. Fællesskaber kræver noget at være fælles om. Det er vigtigt at skabe retning og have noget fælles at være fælles om.

Johannes Lundsfryd Jensen fremhæver at ringe i vandet spredes, og kunsten er at skabe de første gennembrud og realisere projekter, så der er noget, andre kan læne sig op ad. Johannes Lundsfryd Jensen forklarer, at kommunen har dedikeret en medarbejder til at tage rundt i kommunen og se på, hvordan mindre landsbysamfund kan arbejde med deres egen version af nærvarme, og politisk har kommunen også besluttet at satse på det.

Hans Christian Jørgensen, som er frivillig i landsbyen Brenderup, har også udtalt sig til artiklen, at det er vigtigt at skabe den fællesforståelse for et projekt ude i lokalsamfundet også efterfølgende gå til kommunen. Den grønne omstilling og grønne partnerskaber, muliggøres nemmere hvis det kommer fra borgerne selv og ikke kommunen. Det skal komme fra græsrødderne.   

Kommunernes KLimapris har skabt nysgerrighed omkring Middelfart Kommunes innovative initiativer inden for varme, strøm og forsyning, og andre kommuner kontakter dem for at lære mere. Kommunen vil fortsat arbejde på at udvikle lokale energifællesskaber og inspirere andre kommuner til at gøre det samme.

Indstil jeres klimaindsats her og få mulighed for at vinde Kommunernes KLimapris 2023

×

Log ind