08. april 2022

Klimahensyn på TM '22

På dette års TM har vi forsøgt at integrere gode klimahensyn. Det at gøre klimahensynet til det naturlige førstevalg er noget, vi alle skal øve os i. Vi har taget hul på det – men er bestemt ikke i mål. Og der vil helt sikkert være mange ting, vi kunne have gjort anderledes eller bedre. Det hører vi gerne om i evalueringen af KL’s nye tiltag i forbindelse med konferencen, så vi kan blive endnu bedre til næste år.

Sådan har vi gjort på TM22

Helt konkret indgår klimahensynet gennem følgende tiltag:

Oksekød, lammekød og hummer er fødevarer med et stort klimaaftryk, og de er derfor ikke på menuen. Se CO2-ækvivalenterne for menuen længere nede på siden.

Der er derudover, så vidt muligt, prioriteret lokale råvarer i sæson.

Vand serveres i kander og kopper for at mindske brugen af engangsservice. Ifølge forbrugerrådet Tænk har vand på flaske et klimaaftryk, der er omkring 22 gange større end postevand fra hanen. Det er blandt andet fordi, der bruges energi på produktionen af selve plastikflasken samt på distributionen af vandet.

Madpakken på dag 2 serveres i en papirspose fremfor en plastikpose.

Det er også muligt reducere emballagen yderligere, hvis du spiser din madpakke i ODEON og drikker vand fra kanderne fremfor at tage en plastikflaske med.

Konferencemateriale er lavet uden årstal, så KL kan genbruge skilte og bannere til fremtidige KL-arrangementer

Øvrige materialer fra projektbørs og workshop er så vidt muligt fremstillet af genbrugsmaterialer, som også er mulige at sende til genbrug igen efter konferencen i danske affaldsfraktioner

 

Menuen i ODEON

Herunder kan du se, hvad menuen udleder i CO2-ækvivalenter. Tallene kommer fra CONCITO’s ”Den store klimadatabase”, som kan tilgås her: https://denstoreklimadatabase.dk/

Fødevarerne påvirker også på andre måder, som ikke kan opgøres i CO2-ækvivalenter. Det drejer sig bl.a. om påvirkningen gennem forarbejdning, emballage og transport. CO2-ækvivalenterne ikke højde for, hvor de angivne varerne er produceret, hvilket også kan have en indflydelse på fødevarens samlede klimaaftryk.

Forret

Røget hvid fisk med fine gulerødder

  • 0,64155 CO2e udledes til 65 g rå torskefilet

  • 0,0075 CO2e udledes til 30 g rå gulerødder

Yoghurtsauce og ramsløg fra skoven

  • 0,108 CO2e udledes til 100 g naturel sødmælksyoghurt

Hovedretten

Dansk velfærdskylling med syltede rødløg, pastinakcreme og ristede jordskokker, hertil Pommes røsti og lys sauce med ramsløg

 

  • 0,344 CO2e udledes til 100 g kyllingebryst
  • 0,09 CO2e udledes til 100 g rødløg
  • 0,03 CO2e udledes til 100 g selleri
  • 0,037 CO2e udledes til 100 g persille
  • 0,065 CO2e udledes til 100 g pommes frites fra frost
  • 0,203 CO2e udledes til 100 g lys sauce

Dertil et glas hvidvin eller rødvin

  • 0,187 CO2e udledes til 100 g rød- eller hvidvin

Dessert

Rabarbertærte med vaniljeis og sprød chokolade

  • 0,03 CO2e udledes til 100 g rå rabarber
  • 0,284 CO2e udledes til 100 g flødeis
  • 0,374 CO2 udledes til 100 g mørk chokolade

Til sammenligning udledes

  • 2,743 CO2e til 100 g rå lammekølle
  • 5,036 CO2e til 100 g råt middelfedt kalvekød
  • 15,195 CO2e til 100 g rå oksemørbrad
  • 8,089 CO2e til 100 g rå tyndsteg med oksemørbrad
  • 4,584 CO2e til 100 g roastbeef-pålæg
  • 0,107 CO2e til 100 g avocado
  • 0,518 CO2e til 100 g pålægschokolade
  • 0,417 CO2e til 100 g kartoffelchips
×

Log ind