28. oktober 2020

Dansk turisme – bæredygtig, sikker og i vækst

KL’s Erhvervs- og Turismekonference den 17. november 2020 sætter fokus på hvordan man balancerer ønsket om en fortsat vækstdagsorden i turismen med behovet for en mere nænsom og sikker turisme for både gæster, lokalbefolkning og naturområder.

En sommer med Corona

Corona-nedlukningen i det tidlige forår, rejsevejledninger i gul, orange og rød og usikkerheden i smittetal har tilsammen skabt en helt ny og ganske vanskelig situation for turisme-Danmark. Vi kan nu se tilbage på en sommer, hvor de internationale turister blev væk, danskerne skulle have natur og strand og byerne lå øde.

Selvom nogle destinationer, i Vest- og Nordjylland formåede at udskifte de internationale gæster til danskere, er det samlede billede et fald for turismebranchen. Hotellerne i København – og de øvrige store byer – er særlig hårdt ramt, men på tværs af overnatningsformer kan covid-19 pandemien mærkes.

Forventningen er, at den internationale turisme ikke er tilbage på niveauet fra før COVID-19 før i 2023. Derfor skal der tænkes i udviklingen af produkter til segmentet, der tager på ”near-cation” – altså gæster fra nærområderne – de kommende år. Og selvom turismebranchen er vendt på hovedet, er der elementer i den corona-affødte adfærd, der rimer på de tendenser man havde forventet under overskriften bæredygtig turisme.

KL's Erhvervs- og Turismekonference

På Erhvervs- og turismekonferencen vil Birgit S. Hansen, borgmester i Frederikshavn Kommune, og Pernille Kofoed Lydolph, direktør for Destination Bornholm fortælle om sommerens turisme og give deres bud på, hvordan bæredygtig turisme kan favne både vækstparadigmet, naturhensyn, opbakning fra lokalbefolkningen og tryghed for gæsterne.

Konferencen byder også på et konkret eksempel på hvordan man kan tage turisten i ed på at agere nænsomt og ansvarligt i forhold til naturen og egen sikkerhed, når Sigríður Dögg, der er leder af Visit Iceland, vil fortælle om ”the Icelandic Pledge”.

Endelig er der læring at hente, når Sanne Stephansen, Programleder for bæredygtighed fra RF Experience, der sætter viden fra Roskilde Festival i spil i andre kontekster, giver os et lynkursus i hvordan værtskab samt kloge og intuitive værktøjer kan anvendes til at flytte mange mennesker på destinationer og i byer, og understøtte den bæredygtige turisme.