18. juni 2019

Virtual reality skal styrke beskæftigelsesindsatsen for flygtninge og indvandrere

Nu kan alle kommuner få adgang til fem helt nye virtual reality film, som introducerer flygtninge og indvandrere til arbejdsmarkedet i Danmark.

Job i Virkeligheden

Filmene er blevet til i et udviklingsprojekt kaldet Job i Virkeligheden, som er et samarbejde mellem KL, Skive, Aabenraa, Aalborg, Rudersdal og Roskilde kommuner og Khora VR.

Hver film giver indsigt i en flygtnings egen fortælling og oplevelse af sin arbejdsplads, samt de krav og forventninger, han eller hun er blevet mødt med. Samtidig sætter filmene spot på den danske arbejdspladskultur, herunder de mange uskrevne regler, som er så svære at forklare, men som skal opleves.

Netop oplevelsen er i fokus, når man anvender virtual reality som medie. Virtual reality film i beskæftigelsesindsatsen kan give en stor grad af indlevelse i hverdagen på en arbejdsplads.

Mange flygtninge og indvandrere har hverken viden om eller erfaringer med det danske arbejdsmarked, men gør sig en masse forestillinger herom - på godt og ondt. Virtual reality filmene kan dermed være med til at aflive myter og lette vejen til arbejdsmarkedet - og give en øget forståelse for samfundet som helhed.

5 virtual reality film i 5 brancher

Filmene, der er målrettet flygtninge og indvandrere og introducerer til det ufaglærte arbejdsmarked i Danmark, er optaget på en konkret arbejdsplads inden for fem brancher med ufaglærte jobåbninger:

  • Transport
  • Detail
  • Hotel
  • Rengøring
  • Pleje og omsorg

Hver film varer 5-7 minutter og er indtalt på seks sprog: dansk, engelsk, arabisk, farsi, somali og tigrinya.

Filmene kan anvendes af kommuner, sprogcentre, uddannelsesinstitutioner, virksomheder og civilsamfund m.fl. Fx kan de bruges i integrationsindsatsen og i danskundervisningen. De kan opleves og genopleves og analyseres med læring for øje. 

Sådan får din kommune adgang til filmene

Virtual reality filmene findes på app’en Job i Virkeligheden, som skal installeres på et par virtual reality briller. Virtual reality brillerne kan anvendes af alle. Det er simpelt og enkelt, og der er udarbejdet en brugervenlig manual.

Pris for et par virtual reality briller (Oculus GO) inkl. setup, manual og installation af virtual reality filmene er ca. kr. 2.500,- eks. moms. Der er mulighed for mængderabat.

Hvis du eller din kommune er interesseret i at få filmene, kan I kontakte KL. KL formidler derefter kontakt til Khora VR, som kan hjælpe med at indkøbe virtual reality brillerne, samt sørge for setup, installation og forsendelse til kommunen.

Kontakt Rie Martens på tlf. 3370 3840 mail: rima@kl.dk - eller Sara Glahder Lindberg på tlf. 3370 3149 mail: sgl@kl.dk for yderligere information.

Udviklingsprojektet Job i Virkeligheden er finansieret af midler fra den fælleskommunale digitale handleplan og er et af ni pilotprojekter i kommunernes teknologispringsprogram, der skal sikre velfærd gennem ny teknologi.