28. september 2018

KL: Utidig kritik af kommunernes beskæftigelsesindsats

Ministerens kritik af manglende overholdelse af proceskrav undrer Thomas Kastrup-Larsen.

"Det er ærligt talt et underligt tidspunkt at finde kæppen frem på. Det er ikke mere end en måned siden, der blev taget gode skridt i retning af at begynde at se mere på resultater af beskæftigelsesindsatsen i stedet for proceskrav. Derfor er det noget forundrende at læse en så skarp kritik fra ministeren nu."

Sådan siger Thomas Kastrup-Larsen, formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg efter beskæftigelsesministeren i dag i en pressemeddelelse skælder ud på kommunerne for ikke at overholde det antal samtaler, der er beskrevet i beskæftigelseslovgivningen.

Skal overholde lovgivningen

Thomas Kastrup-Larsen er enig med ministeren i, at kommunerne skal overholde lovgivningen på området. 

"Kommunerne skal overholde loven. Derfor er det selvfølgelig heller ikke godt nok, når så mange ikke får det antal samtaler, de har krav på. Når det er sagt, så er det lidt mærkeligt at blive kritiseret for manglende overholdelse af proceskrav, som ministeren selv for nyligt har erkendt ikke gør en forskel for resultatet af indsatsen, siger Thomas Kastrup-Larsen og henviser til den nye lov om aktiv beskæftigelse, som træder i kraft næste sommer.

Indsatser for indsatsens skyld

Ministeren vil i den kommende tid bede en række af de kommuner, som ikke overholder kravene til afholdte samtaler om at forklare sig, ligesom en række kommuner får en reprimande af ministeren. Det er unødvendigt, mener Thomas Kastrup Larsen.

"Vi er jo enige om, at vi skal væk fra indsatser fra indsatsens skyld og i stedet arbejde for at skabe gode resultater. Det indebærer, at vi holder op med at måle på mærkelige proceskrav og i stedet ser på kvaliteten af den indsats, der bliver givet – og om den virker. Jeg vil gerne opfordre til, at vi fastholder den ambition i stedet for at hænge fast i en tilgang, vi alle er enige om ikke er den rigtige."