19. september 2018

Et personligt ledelsesgrundlag kan styrke din ledelse

Ledertræf 2018 sætter fokus på det personlige lederskab, og hvordan du kan synliggøre det. Bliv klogere på, hvad du kan få ud af et personligt ledelsesgrundlag.

"Selvfølgelig skal man skrive sit personlige ledelsesgrundlag. God ledelse er synlig og tydelig". Det mener Alfred Josefsen, tidligere medlem af regeringens ledelseskommissionen og direktør i ledelsesfirmaet Alfred A/S. Han var i mange år direktør for Irma. 

Den 29. oktober 2018 til KL's Ledertræf i Odense fortæller han om, hvad kommunale ledere kan få ud af at lave et personligt ledelsesgrundlag. Deltagerne får også lejlighed til at gøre sig de første overvejelser om eget ledelsesgrundlag.

Lederens varedeklaration

Et personligt ledelsesgrundlag er en slags "varedeklaration", hvor lederen sætter ord på, hvem han eller hun er som leder. Men det er også en "ønskeliste" for, hvordan lederen ønsker, at medarbejderne agerer. Det er et skriftligt produkt, så det er tilgængeligt og kan bruges i dialogen med lederens omgivelser.

"Offentlige ledere skal ikke opfinde noget nyt. De skal i stedet finde ind til, hvem de er som ledere og udkomme med deres ledelsesgrundlag", opsummerer Alfred Josefsen.

Ledelseskommissionen tog egen medicin

Regeringens ledelseskommissionen udkom i foråret med sine anbefalinger, og én af dem er: "Offentlige ledere skal tydeliggøre, hvordan de baseret på organisationens ledelsesgrundlag selv bedriver god ledelse, hvordan de oversætter organisationens strategi, og hvilke værdier deres ledelse bygger på".

Det personlige ledelsesgrundlag ligger i direkte forlængelse heraf. For at understøtte anbefalingen og som hjælp til offentlige ledere lavede kommissionen også et "kit", en arbejdsguide som den enkelte leder kan anvende.

Medlemmerne af Ledelseskommissionen benyttede selv kittet og offentliggjorde deres egne personlige ledelsesgrundlag, da de kunne se værdien af det i forhold til deres lederskab.

Eksempler på personlige ledelsesgrundlag - inspiration fra Ledelseskommissionen 

Hør om de kommunale erfaringer på Ledertræf 2018

"Ledelsesgrundlaget er en ramme for at tale om ledelse og styrke samarbejdet mellem den enkelte leder og medarbejder", siger Alfred Josefsen.

Flere kommunale ledere er allerede i gang med at formulere deres personlige ledelsesgrundlag. Hør deres erfaringer på Ledertræf 2018. Tilmeld dig Ledertræf på tilmeld.kl.dk/LEDERTRAEF2018