12. oktober 2018

Fornuftigt skub til den cirkulære økonomi

11 nye initiativer skal sætte skub i arbejdet med cirkulær økonomi i Danmark. Blandt andet gennem forsøg med cirkulære kommuner.

Torsdag præsenterede regeringen en ny aftale om cirkulær økonomi, som gennem en række tiltag skal fremme Danmarks omstilling til mere cirkulær økonomi. Aftalen kommer i forlængelse af regeringens strategi for cirkulær økonomi. Og det er godt, at der nu kommer vind i sejlene i arbejdet med omstillingen, siger formand for KL's Miljø- og Forsyningsudvalg, Jacob Bjerregaard.

"Det er bydende nødvendigt, at vi gentænker vores måde at producere og forbruge på, så vi sikrer, at mindst muligt går til spilde. Det er en vigtig del af den grønne omstilling, som kommunerne i høj grad indtager en hovedrolle i. Derfor glæder jeg mig også over, at vi nu sætter endnu mere skub på omstillingen til en mere cirkulær økonomi," siger Jacob Bjerregaard.

Regeringen afsætter i alt 60 millioner kroner til de 11 initiativer. En del af dem kan komme til at have betydning for kommunerne. Blandt andet ønsker man at fremme muligheden for cirkulære indkøb, samt mere standardiseret indsamling af husholdningsaffald.

Kan bane vejen

Det mest iøjnefaldende er dog partnerskabsaftalen om oprettelse af et ikke nærmere angivet antal cirkulære kommuner, som skal fungere som forsøgskommuner og afprøve nye cirkulære løsninger i praksis, som kan fungere som inspiration for andre kommuner. Danske Regioner er også med i denne del af aftalen.

"I kommunerne vil vi cirkulær økonomi og vi vil være forrest i feltet, når det handler om grøn omstilling. Der er det vigtigt, at vi får mulighed for at afprøve nye, spændende teknologier og måder at tænke fx genanvendelse på. Der tror jeg, de cirkulære kommuner kan være med til at bane vejen for resten, siger Jacob Bjerregaard."

Puljen på 60 millioner er en del af regeringens strategi for cirkulær økonomi og vil blive udmøntet i perioden 2019-2022.