10. oktober 2018

Følg mig!

Følgeskab er en vigtig del af lederskabet. Men hvordan skaber du følgeskab som kommunal leder, og kan vi lære noget om følgeskab af militære ledere?

Erfaren militær leder

"Ledere, der grundlæggende ikke holder af andre mennesker, skal holde sig fra lederhvervet", siger Kim Kristensen, Kongehusets ceremonimester og forfatter til den anmelderroste ledelsesbog "Følg mig" - årets ledelsesbog i 2015.

Med afsæt i sine erfaringer som bl.a. chef for den danske krigsindsats i Afghanistan er han stærkt optaget af den del af lederskabet, der handler om følgeskab. Kim Kristensen er en af hovedtalerne på KL's Ledertræf 2018 den 29. oktober 2018 i ODEON i Odense.

Hvad skaber følgeskab?

På spørgsmålet om, hvad der skaber følgeskab hos en leder, svarer han kort: "Først og fremmest at man kan lide at være sammen med sine medarbejdere". Hans ledelsesstil er et opgør med den Rambo-lederstil, som militære ledere nogle gange tilskrives.

"Hvis du elsker dine medarbejdere og andre ledere, som du har hos dig, så kan du være coach og træner for dem. Du skal få dem til at toppræstere, og det hjælper du dem med og glæder dig over at se".

Kim Kristensen har mange års ledelseserfaring og har bl.a. ledet militære operationer i Kroatien i 1995, Kosovo i 2005 og senest i Helmand i Afghanistan i 2007. I 2012 forlod han Forsvaret for at blive ceremonimester i Kongehuset.

"Kunstige ledere bliver ikke fulgt, i hvert fald ikke når krisen kradser. Du må være dig selv og ikke spille skuespil. Vis, at du har tillid til medarbejderne, tro på dem og vær der for dem. Ledelse er en holdsport – ikke en enkeltmandspræstation", fortæller Kim Kristensen.

Kan militær ledelse overføres til kommunal ledelse?

"Ja, selvfølgelig kan kommunale ledere lære af militærledelse", slår han fast og uddyber: "Den militære analysemodel, hvor man strategisk søger at nå frem til to eller tre fokusområder, som skal forfølges hensynsløst for at nå målet, kan kommunale ledere lære en masse af. At finde frem til, at vi vælger at angribe med en knyttet næve og ikke spredte fingre er en af de væsentligste ledelsesopgaver i dag i en kompleks og til tider kaotisk verden", siger han.

Mod til at lede med sit eksempel

KL's Ledertræf 2018 har temaet "Mod til ledelse" og samler over 800 kommunale ledere og ledelsestænkere. Kim Kristensen slutter dagen af som keynote med et oplæg om følgeskab og mod til at lede ved at gå forrest.

Se programmet for Ledertræf 2018 her.