05. oktober 2018

Digitaliseringsmessen18: Inspirerende oplæg om digitaliseringens mange facetter fyldte KL-scenen

Mere end 1900 deltagere, herunder 130 forskellige leverandører til kommunerne var med da KL, KIT@ og Borgerservice Danmark afholdt Digitaliseringsmessen18.

Styrk tilliden: Giv borgerne adgang til egne data

KL-scenen var tæt pakket, da Pia Færch, kontorchef i kontoret for Digitalisering og Borgerbetjening i KL, kunne byde velkommen på KL-scenen ved årets Digitaliseringsmesse. Her blev der stillet skarpt på, hvordan borgernes oplevelse af tryghed og handlerum kan styrkes ved at give borgerne adgang til deres egne data. Derudover blev det fælleskommunale pilotprojekt om adgang til egne data beskrevet. Pilotprojektet er en realitet i 5 kommuner fra december 2018.

Den fælleskommunale rammearkitektur – Modtagere af Rammearkitekturpuljen 2018

Oplægget handlede om et vigtigt område af den kommunale digitalisering, hvor modtagere af midler fra rammearkitekturpuljen 2018 præsenterede deres projekter. Syddjurs, Ballerup og Thisted kommune fortalte om innovativ anvendelse af den fælleskommunale rammearkitektur. Det indebar bl.a. udvikling af fælleskommunale klassifikationer, vedligeholdelse af organisation og OS2 som autoritativ kilde til information.

Der er åbent for ansøgere til Rammearkitekturpuljen 2019, hvor KL igen giver 500.000 i støtte til projekter, der arbejder med den fælleskommunale rammearkitektur.

Velfærdsudvikling gennem ny teknologi

Dernæst satte Katrine Mau, kontorchef i økonomisk sekretariat i KL, fokus på initiativet 'Kommunernes Teknologispring'. Her blev publikum præsenteret for nogle af de projekter, som KL har igangsat som led i af afsøge, hvordan teknologi kan bidrage til velfærdsudviklingen i kommunerne. For hvornår kan bilerne køre selv? Hvordan skal kommunerne bruge Virtual Reality? Og hvor går de etiske grænser for brug af data og teknologi?

Katrine Mau understregede, at det er spørgsmål, som vi ikke finder svar på, hvis vi leder hver for sig.

Sikring af en god informationssikkerhedskultur

Informationssikkerhed blev ved sidste års messe kåret som 'det nye sort', og i kølvandet på et stort fokus på GDPR i foråret, var det tydeligt, at det fortsat har stor interesse. Det var derfor et interesseret publikum, der fulgte med, da en kontorleder og en borgerservicechef fra Aabenraa kommune delte deres erfaringer med værktøjer til at skabe en god informationssikkerhedskultur i den kommunale Borgerservice. Aabenraa kommune har været én af i alt syv kommuner, som har arbejdet med skabelsen af en god sikkerhedskultur gennem Awareness-projektet.

Kommunale konsekvenser af nyt inddrivelsessystem i SKAT

Efter oplægget om informationssikkerhed blev en anden facet af digitaliseringen belyst. Her gav Annie Bekke Kjær, chefkonsulent i kontoret for Digitalisering og Borgerbetjening i KL og Peter Langkjær, kontorchef i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen i Skatteministeriet, indsigt i de udfordringer og forandringer, som rammer kommunerne i den kommende on boarding til det nye inddrivelsessystem hos SKAT. Det kan blive en stor opgave at løfte for den enkelte kommune, som vil kræve stor kommunal handlekraft.

Ny læringsplatform for skole og dagtilbud

Dagens sidste indslag kom fra Kit Roesen, programchef for Brugerportalsinitiativet i KL, og Jakob Volmer, Projektleder for Aula i KOMBIT, som for en fyldt sal fortalte om de udfordringer og muligheder, som både arbejdet med læringsplatforme og det nye AULA står over for. Lærere, pædagoger, forældre og børn får en række nye muligheder, og oplæggene præsenterede tidsplaner og perspektiver med de nye løsninger.

Tak til alle der lagde vejen forbi KL til en snak eller for at lytte til oplæg. Vi glæder os allerede til næste år, hvor Digitaliseringsmessen afholdes d. 3 oktober 2019. Nedenfor kan du hente oplæggene fra dagen.