25. oktober 2018

Beredskabsplanen - din bedste ven i en krisesituation

Hvorvidt en krise afvikles roligt og med små tab eller udvikler sig og medfører dårlig omtale, store økonomiske omkostninger eller fyringer afhænger i høj grad af den enkelte organisations evne til at håndtere nødsituationer.

Kriser

De færreste organisationer kan bryste sig af aldrig at have haft en krise eller nødsituation.

Kriser kan altid opstå, uanset hvor godt man er forberedt. Netværk kan bryde ned. Der kan ske menneskelige fejl og informationer kan blive kompromitteret.

Det mest hensigtsmæssige er selvfølgelig, at der opstår færrest mulige kriser.

Men når en krise opstår, ved du så, hvordan du skal forholde dig?

-       Hvordan sørger I for at få krisen standset fra at brede sig?

-       Hvem har ansvar for hvad, mens krisen står på?

-       Hvilke typer kriser har I størst risiko for at blive udsat for?

Hvis en medarbejder trykker på et link, og hele netværket bliver låst, hvad gør man så, når den it-ansvarlige netop er rejst til Mallorca? På hvilket tidspunkt i processen skal leverandører, borgere eller Datatilsynet involveres?

Beredskabet

Med en beredskabsplan forbereder I jer på sådanne situationer, så I ikke skal forholde jer til både simple og komplekse spørgsmål om procedurer og bemanding under krisen, hvor tiden er knap.

Her kan I i stedet fokusere på at løse krisen effektivt og systematisk, fordi I er forberedt og har testet og opdateret jeres beredskabsplan løbende. At investere noget tid i forberedelse inden krisen, vil når krisen opstår potentielt kunne spare jer for store tab af både omdømme og økonomi.

Måske har jeres organisation allerede et beredskab, men er det opdateret? Lige så hurtigt som den brugbare teknologi udvikler sig og understøtter jeres arbejde, lige så hurtigt udvikler den skadelige teknologi sig, som bruges til at stjæle eller manipulere med jeres data.

Truslerne er både flere og anderledes, end de var for bare et par år siden, så måske er det tid til at gennemgå beredskabsplanen igen.

Hvis et eller flere af ovenstående overvejelser lyder bekendte, så læs Drejebog for beredskab for informationssikkerhed og få hjælp til, hvordan I implementerer en beredskabsplan og –strategi.

YDERLIGERE MATERIALE

  • PDF

    Drejebog for Beredskab for informationssikkerhed