27. november 2018

Brug data til at styrke fagprofessionelt arbejde

På KL’s Datakonference d. 12. december 2018 fortæller adjunkt Henrik Stockfleth Olsen om, hvordan man kan styrke dataunderstøttelsen af det fagprofessionelle arbejde. Du får både inspiration og konkrete værktøjer med hjem.

Henrik Stockfleth Olsen, der er adjunkt hos Københavns Professionshøjskole, har i mange år beskæftiget sig med skoleområdet som henholdsvis lærer, skoleleder, konsulent og adjunkt. I forbindelse med sin master begyndte han at interessere sig for, hvordan data kan spille en rolle i udviklingen af folkeskolen. Derfor har han sammen med to kolleger skrevet bogen ”Når data kommer på bordet – Ledelse med data, der giver mening”.

”Jeg fandt ud af, at mange skoledere bokser med, hvordan de skal forholde sig til data. Der findes noget teori, men der manglede nogle konkrete værktøjer. Derfor gik vi i gang med at udvikle dem og besluttede os så for at samle dem i en bog”, siger han.

Konkrete værktøjer

Bogen viser, hvordan data kan hjælpe professionelle i skolen med at styrke kerneopgaven og den fælles professionelle praksis. Der er bl.a. aktuel forskningsviden og ti centrale værktøjer, som kan fremme ledelsesarbejdet med data i skolen. 

”Bogen handler dels om, at man skal få et overblik over, hvad der findes af data, og dels om, hvad dataene skal bruges til, og hvem der skal gøre det. For hvordan kan vi bruge data strategisk? Man skal finde ud af, hvad der kan fortælle, hvilke indsatser der relevante for den enkelte lærer eller lærergruppe. Og så handler det om, hvem i organisationen der skal gøre noget med dataene, og hvordan man forholder sig til de forskellige dilemmaer, der altid vil være i forhold til at arbejde med data”, forklarer Henrik Stockfleth Olsen og uddyber:

”Når man arbejder med data, bliver man nødt til at arbejde med kategorier som for eksempel klasser, køn, etnicitet mv. Så laver man måske nogle typificeringer, som ikke nødvendigvis holder. Så man skal være nysgerrig på, hvad der ligger nede under dataene”.

Undgå forhastede konklusioner

Ifølge Henrik Stockfleth Olsen er det samtidig relevant at kigge nærmere på, hvordan vi omgås data, fordi vi har en tendens til at lede efter data, der bekræfter de forestillinger, som vi har om verden og os selv. 

”Vi ser noget og er hurtige til at lave en konklusion. Hvis man skal arbejde med data og har ansvar for andre mennesker, bliver man nødt til at forholde sig til, om man kunne se noget andet og beskrive det, som man ser på en anden måde. Man skal udfordre sine egne grundantagelser, så man sikrer, at man er i gang med at løse det rigtige problem”, siger han.

Vær nysgerrig

Det kan være svært at finde ud af, hvilke data man skal bruge. Ifølge Henrik Stockfleth Olsen handler det bl.a. om at være tydelig i forhold til, hvad de enkelte data fortæller noget om.

”Hvis der er usikkerhed omkring det, vil lærerne være mindre tilbøjelige til at bruge data. I bogen opererer vi med et anvendelsesskema, der tager alle de test, man har som lærer i løbet af et år, og ser på, hvad de kan bruges til. Hvad er det for et mål, man skal arbejde med? Kig på målet og find ud af, hvilke data der kan informere om det”, siger han og fortsætter:

”I princippet har alle bøger om data et afsnit om, hvordan man skal arbejde med statistik. Men det er ikke relevant for de fleste praktikere, fordi stikprøverne – f.eks. en klasse eller en årgang – er for små. Så det handler mere om nysgerrighed end om tallene. Sæt tempoet ned og undlad at springe til konklusioner. Når man ser en procent, skal man lige spørge sig selv, hvor mange mennesker det drejer sig om”.

KL’s datakonference 2018

Du kan høre mere til Henrik Stockfleth Olsen og bogen ”Når data kommer på bordet – Ledelse med data, der giver mening” på KL’s Datakonference d. 12. december 2018 på Comwell Kolding. Læs mere og tilmeld dig her.