17. januar 2018

Her bor ræven, odderen og sortspætten

Ny hjemmeside gør det nemmere at finde oplysninger om Danmarks natur.

Har du lyst til at finde ud af hvilke dyr og planter, der lever i dit område?

Hvis svaret er ja, så er der god grund til at lægge vejen forbi den nye hjemmeside Danmarks Naturdata.

Her præsenteres alle de oplysninger om naturen, som Miljøstyrelsen og kommunerne hvert år indsamler.

"Med Danmarks Naturdata har vi forbedret danskernes muligheder for at få glæde af de tusindvis af oplysninger, som vi hvert år samler ind, når vi overvåger naturen," siger vicedirektør Lars Møller Christiansen fra Miljøstyrelsen.

På Danmarks Naturdata kan man vælge ”søg arter” og finde alle de planter og dyr, der er registreret inden for et bestemt område. Du bestemmer selv området, du vil udforske. Tryk søg, og så svarer programmet med en liste over planter og dyr, der er fundet i området.

Planlægger man en tur ud i det fri, kan man bruge funktionen ”søg naturregistreringer”. Her kan man finde natur som heder, overdrev eller enge i et område, man vil besøge.

Hvis man klikker på en af arterne i listen, dukker findestedet op med en knappenål på kortet. Man kan få detaljer om fundet ved at klikke på knappenålen.

Trækker på millioner af naturdata

Målgruppen for Danmarks Naturdata er borgere, landmænd, universiteter og sagsbehandlere i kommunerne.

"På Danmarks Naturdata kan man hurtigt finde oplysninger om beskyttede planter og dyr i et område. Det er et nyt stærkt redskab for myndigheder, men også for landmænd og andre ejere af natur, der fremover nemmere kan få overblik over, hvor der er beskyttede arter i landskabet," siger Erling Friis Poulsen, afdelingschef i KL.

Danmarks Naturdata trækker på mere end ca. 633.000 registreringsskemaer, der samlet indeholder omkring 7.000.000 artsfund samt en lang række andre overvågningsdata, der er gemt i Danmarks Miljøportal. Oplysningerne stammer fra statens overvågning af naturen og de kommunale § 3-besigtigelser.

Danmarks Naturdata er udviklet af Miljøstyrelsen, kommunerne og Danmarks Miljøportal.