23. august 2018

Socialøkonomiske virksomheder gavner flere bundlinjer

På KL og Copenhagen Domes konference om socialøkonomiske virksomheder kan du bl.a. høre direktør i Incita Christina Grøntved fortælle, hvordan kommunerne kan blive bedre til at arbejde med socialøkonomiske virksomheder.

Der er mange gode grunde til som kommune at arbejde målrettet med socialøkonomiske virksomheder og få borgere, som af den ene eller anden grund står uden for arbejdsmarkedet, i beskæftigelse. Borgerne får det bedre, og det kan også mærkes i forhold til kommunens økonomi.

Ifølge direktøren i den socialøkonomiske virksomhed Incita, Christina Grøntved, er der imidlertid ret stor forskel på kommunernes arbejde med socialøkonomiske virksomheder.

”Der er groft sagt 98 forskellige måder at arbejde på. Flere og flere kommuner får en strategi på området, men nogle steder bliver den bare lagt i skuffen. På den anden fløj er der kommuner, der laver konkrete initiativer og eksempelvis tænker socialøkonomiske virksomheder ind i erhvervspolitikken eller yder service til socialøkonomiske virksomheder”, forklarer hun.

Efterlyser politikker

Christina Grøntved mener, at de kommuner, der ikke har en politik på området, overser en gylden mulighed. De bør for eksempel kigge på socialøkonomiske virksomheder, når de skal have nye leverandører.

”Hvis du skal have en ny leverandør til rengøring, bør du da kigge efter en socialøkonomisk virksomhed, hvis den altså matcher pris og kvalitet. På den måde er du med til at få nogle af kommunens udsatte borgere i beskæftigelse. Det har samtidig en række positive sideeffekter. Borgernes børn får det også bedre, borgernes sundhed forbedres, og det kan mærkes på kommunekassen”, siger hun.

Hun har derfor følgende tre råd til kommunale ledere og medarbejdere, der gerne vil arbejde mere med socialøkonomiske virksomheder.

  • Find ud af, hvilke socialøkonomiske virksomheder der er i kommunen, og tag kontakt til dem.
  • Kig på jeres indkøb – hvordan kan I få socialøkonomiske virksomheder mere i spil?
  • Se på erhvervspolitikken. Det er fornuftigt at tænke bæredygtighed og socialøkonomiske virksomheder ind i vækstplaner og erhvervspolitikken.

Du kan høre mere til Christina Grøntved og kommunernes arbejde med socialøkonomiske virksomheder på Copenhagen Dome (Videncenter for Socialøkonomi) og KL’s konference om socialøkonomiske virksomheder d. 10 september. Læs mere og tilmeld dig her.