01. august 2018

”Politikerne på Christiansborg er ikke anderledes end alle andre”

Henriette Kjær mener, at kommunerne bør arbejde målrettet med lobbyisme. For ellers bliver de forbigået, når vigtige forlig bliver indgået på Christiansborg.

Lobbyisme – hvad, hvorfor, hvordan?

Public affairs-rådgiver og tidligere minister Henriette Kjær giver overblikket på KL's Kommunikationsdøgn.

Indtil da deler hun ud af nogle af sine erfaringer her.

Hvorfor er det nødvendigt for kommuner og deres kommunikatører at arbejde med lobbyisme?

Fordi politikerne på Christiansborg ikke er anderledes end alle andre. De fremmer naturligvis de sager, de har i frisk erindring og løbende har hørt om. Der skal selvfølgelig være saglige grunde til at støtte en given sag i en kommune. Men der er mange gode sager rundt omkring i de danske kommuner, så det handler om at skille sig ud.

Når man vælger sager ud som folketingspolitiker, vælger man de sager, som man kender til og har et godt indtryk af. Samtidig kræver det, at sagerne er godt belyst og veldokumenterede. Og så er det altid vigtigt, at der står et enigt byråd bag. Hvis man ikke gør opmærksom på sin sag og ikke er aktivt opsøgende, kommer man bogstaveligt talt bagest i køen.

Hvordan har du selv som tidligere minister og folketingsmedlem oplevet kommunelobby? 

Nogle har være gode og offensive. Det er en fornøjelse at arbejde sammen med kommuner, der har gjort sig umage og tænkt over, hvordan de skulle præsentere deres ønsker, så det passede ind i min og de øvrige folketingspolitikeres dagsorden.

Men det giver ganske enkelt også mere viden om kommunernes vilkår generelt at have en god og løbende dialog – også selvom det er om en enkeltsag. Ganske få har gjort det dårligt eller utilstrækkeligt.

Det er nok mere dem, man aldrig ser, der er problemet.

Hvad er dine tre bedste råd, hvis man som kommune gerne vil påvirke Christiansborg i forbindelse med en lokal sag?

1. Byrådet skal være enige om indsatsen. Ellers vil Folketingspolitikerne ikke tage sagen op. Der kan naturligvis godt stå et parti udenfor, men der skal være et stort flertal for, den sag man ønsker støtte til.

2. Få lavet beregninger, undersøgelser eller andet, der understøtter jeres ønsker. Det gør det nemt for politikerne at forstå jeres ønske. Og så de har talmateriale m.v., de kan bruge i argumentationen for jeres sag.

3. Hav tålmodighed. Ting tager lang tid på Christiansborg, og næsten alt er bundet af forlig. Det betyder, at mange mennesker skal blive enige. Både om at projektet er en god idé og om at finde penge til det.

KL's Kommunikationsdøgn afholdes d. 11.-12. oktober i Korsør. Læs mere og tilmeld dig her.

YDERLIGERE MATERIALE

  • PDF

    Program Kommunikationsdøgn 18