17. april 2018

Uholdbart sammenbrud i forhandlinger om udligningsreform

”Kommunerne har længe efterspurgt en løsning på nogle af de grundlæggende udfordringer, der skulle løses med en justering af udligningssystemet. Derfor er det uholdbart, at politiske uenigheder på Christiansborg nu resulterer i, at kommuner med grundlæggende økonomiske udfordringer må stå hen i det uvisse.”

Sådan siger KL’s formand Jacob Bundsgaard i en kommentar til meldingen om, at regeringen efter en måneds forhandlinger med Folketingets partier må konstatere, at der ikke er flertal for at justere udligningen.

"Der er brug for en afklaring af kommunernes finansiering, så den enkelte kommune kan få et mere sikkert grundlag for sin økonomi. Set i lyset af de mange reformer og omlægninger, vi har set de seneste år, er det vigtigt, at alle kommuner har finansiering til at kunne leve op til de krav og forventninger, der stilles til os,” siger KL-formanden og fortsætter:

”En justering af udligningen skulle tage hånd om en række konkrete udfordringer allerede her i 2019. Det sker ikke nu, og at man så endda skyder forhandlingerne til hjørne til den anden side af et folketingsvalg, er uholdbart. Alle kommuner skal kunne få enderne til at hænge ordentligt sammen, når budgettet for 2019 skal lægges.”

Skal tages op i økonomiforhandlingerne

Jacob Bundsgaard peger på, at KL vil tage op med regeringen i sommerens økonomiforhandlinger, hvordan der så kan findes en løsning:

”Kommunerne har de senere år modtaget et finansieringstilskud som kompensation for de manglende ændringer i udligningssystemet. Med sammenbruddet i forhandlingerne er problemerne uløste, og dermed er der fortsat behov for et finansieringstilskud.”