23. november 2017

Hjerneforskning får ledige i job

Silkeborg Kommune har med projektet "Gør hjernen til en medspiller" sat fokus på hvordan hjernen under eksempelvis en jobsamtale kan blive en aktiv medspiller

Hjernen som aktiv medspiller

Hvordan fungerer hjernen? Og hvordan kan man gøre den til medspiller under for eksempel en jobsamtale? Det har et toårigt projekt ”Gør hjernen til medspiller” i Silkeborg Kommune fokus på. Som den første kommune i landet bliver udvalgte borgere introduceret til hjernens spilleregler. Og efter det første år er antallet af kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere, der er kommet i job eller uddannelse, steget fra 18 til 28 procent. På baggrund af de gode resultater, er projektet nu forankret i driften.

Budskaber fra borgerne inkluderer blandt andet, at de har lært at se deres sygdom som noget midlertidigt, at reframing har ændret deres perspektiver på andre mennesker og at de er blevet opmærksomme på de signaler, de sender til andre.

Investeringscasen i Silkeborg Kommune

I 2017 har Silkeborg Kommune investeret 23 mio. kr. i 15 forskellige nye indsatser, der løfter kvaliteten i beskæftigelsesindsatsen, og som tilsammen forventes at reducere udgifterne til offentlig forsørgelse med 35 mio. kr. alene i 2017.

Og som beskæftigelseschef i Silkeborg Kommune Jørgen Skovhus Haunstrup selv siger det:

"Projektet er en del af vores samlede strategi, hvor vi investerer i borgerne i stedet for at spare. Vi kan se, det gør en forskel, når vi for eksempel bruger mere tid på den enkelte borger og indimellem tager utraditionelle midler i brug"

Forløbet består af otte undervisningsmoduler af tre timer kombineret med hyppig sparring med en sagsbehandler, der er trænet i metoderne og i coaching.

Ud over de hjernesmarte metoder er hyppig og tæt sparring med en sagsbehandler, tæt individuel opfølgning på jobsøgning og kontakt til potentielle arbejdsgivere også medvirkende til, at projektet er blevet en succes.

Projektet omfatter 200 aktivitetsparate uddannelseshjælps- og kontanthjælpsmodtagere og er et led i større og flerårig investeringsstrategi.

Projektet er udformet i samarbejde med sociolog og forfatter Anette Prehn, der lever af at oversætte hjerneforskning til hverdagssprog. Hjernen følger bestemte spilleregler, som kun få kender. Lærer vi dem at kende, kan vi få vores hjerner til at fungere som en hjælpende hånd i hverdagen frem for en stopklods. Hvis du vil læse mere om projektet kan du gå ind på www.hjernesmart.dk og søge på Silkeborg

Nyheder til inspiration

I forbindelse med afholdelsen af KL's jobCAMP 17, var kommunerne inviteret ind, til at levere korte inspirationsoplæg for konferencens deltagere. For at få spredt inspirationen mest muligt vil der blive udgivet historier til inspiration fra KL's jobCAMPgallerier. Nedenfor kan du finde en oversigt og flyers der beskriver hvert oplæg.

YDERLIGERE MATERIALE

  • PDF

    jobCAMPgallerierne