16. marts 2017

”Jeg kan love jer for, at vi kommer til at jamre”

Der faldt hårde ord til regeringen på skatte- og skoleområdet, da KL-formand Martin Damm åbnede Kommunalpolitisk Topmøde. Han slog fast, at det haster med at finde en løsning i forhold til de kommunale restancer.

”Der er nok en del af jer, som husker, at vi engang blev beskyldt for at jamre. Jeg kan også love jer for, at vi kommer til at jamre over de mere end 3 mia. kr. i restancer, der er forsvundet i det store, sorte skattehul.”

Så klar var meldingen fra KL’s formand Martin Damm til regeringen på KL’s Kommunalpolitisk Topmøde torsdag.

Meldingen handler om de kommunale restancer, som det endnu ikke er lykkedes SKAT at inddrive, selvom KL og regeringen for næsten år siden indgik en forståelse om at forbedre inddrivelsen og indlede forhandlinger om et statsligt afkøb af den kommunale gæld.

”Vi har stadig ikke set en krone. Sandet er snart løbet igennem timeglasset. Og vi vil ikke acceptere en reduktion i det beløb, der tilkommer os, bare fordi det er blevet for sent at inddrive. Kommunerne og samfundet i al almindelighed kan ikke leve med, at så store summer forsvinder imellem hænderne på os,” sagde KL-formanden og fortsatte:

”I kommunerne er vi lidt mere vedholdende end SKAT i forhold til at indkassere. Skatteministeren kan godt regne med jævnlige besøg af KL, hvor vi kommer til at jamre højlydt, indtil vi får vores penge. Regeringen må og skal nu komme med en løsning på problemet, så der kommer penge ind, der kan bruges i kommunerne.”

Skolen skal have arbejdsro, Folketinget skal tage ansvar

Også på skoleområdet indeholdt formandens tale en klar melding til regeringen og forligspartierne bag folkeskolereformen.

”Det er blevet alt for nemt og almindeligt at tale skolen og reformen ned. Især, underligt nok, på Christiansborg. Dér, hvor reformen i sin tid blev vedtaget. Dér, hvor man mere end noget andet sted burde stå op for den og holde godt fast i dens ambition og intentioner. Kommunerne har ansvaret for at føre reformen ud i livet. Og det står vi naturligvis ved. Men vi vil fastholde Folketinget på, at ansvaret for reformen er deres!” Lød det fra Martin Damm.

Han understregede, at skolereformen er et kæmpestort projekt, der tager tid og kræfter. Det sidste der er brug for er derfor vaklen i geledderne.

”Vi har ikke brug for forstyrrende og forvirrende forsøg og ændringer i grundlaget for reformen. Vi har ikke brug for en misforstået frihed, der sætter skolerne så fri, at vi får 1.300 små joller, der sejler hver deres retning. Vi kan kun levere, hvis vi får arbejdsro til at få reformen helt i hus. Det er det, Christiansborg har lovet os. Vi skal sammen skabe den bedste skole. Vi skal ikke med negativ retorik jage befolkningen væk fra vores folkeskole og over i privatskolerne. Vi skal have ro til at gøre arbejdet færdigt!”

YDERLIGERE MATERIALE

  • LINK

    Læs hele formandens tale fra Kommunalpolitisk Topmøde 2017