01. juni 2017

Ansvarlig aftale om kommunernes økonomi for 2018

KL og regeringen har i dag indgået aftale om kommunernes økonomi for 2018. Kommunerne får mulighed for et lille løft i økonomien til både service og anlæg.

"Jeg er tilfreds med, at vi i dag har indgået en ansvarlig aftale. For første gang i flere år får vi vendt kurven og får mulighed for et lille økonomisk løft, som kan hjælpe med at imødegå den markante demografiske udvikling med ikke mindst flere ældre, som vi ser i disse år. Det er et skridt i den rigtige retning for den borgernære velfærd, at vi får lidt flere penge til service og investeringer i bygninger og anlæg i 2018."

Sådan siger KL's formand Martin Damm om den nye aftale om kommunernes økonomi i 2018, som KL netop har indgået med regeringen. Forhandlingerne blev indledt for nogle uger siden, men gik ind i den afgørende fase i tirsdags og kulminerede med en maratonforhandling onsdag aften og natten til torsdag. Og torsdag først på eftermiddagen kunne finansminister Kristian Jensen (V), flankeret af regeringens øvrige forhandlere, og KL's topforhandlere – formand Martin Damm og næstformand Jacob Bundsgaard – præsentere den endelige aftale.

Finansieringstilskud fastholdes

Aftalen betyder, at den kommunale serviceramme løftes med 300 millioner kroner i 2018 i forhold til 2017, og samtidig får kommunerne mulighed for at investere 17 milliarder kroner på nybyggeri og renovering af kommunale bygninger og anlæg. Derudover fastholdes finansieringstilskuddet på 3,5 milliarder kroner, hvoraf 2 milliarder fordeles på baggrund af kommunernes økonomiske vilkår.

"Det er tilfredsstillende, at vi dermed har fået rimelige resultater på vores 3 hovedkrav. Vi har haft fokus på, at vanskeligt stillede kommuner kan få bedre mulighed for at få enderne til at nå sammen. I den sammenhæng er finansieringstilskuddet helt afgørende," siger Jacob Bundsgaard.

Langt færre regler i beskæftigelsesindsatsen

KL-forhandlerne glæder sig over, at regeringen og KL er blevet enige om, at en ny beskæftigelseslov skal skabe mere frihed til lokale og effektive løsninger til gavn for både virksomheder og ledige. Det betyder, at reglerne skal gennemgå en betydelig forenkling, og at der skal være langt færre særlige regler for bestemte målgrupper. Regeringen vil på den baggrund til efteråret fremlægge et udspil, som skal forhandles i Folketinget.

"KL har fremlagt et ambitiøst indspil til en langt enklere beskæftigelsesindsats. Vi skal regeljunglen til livs for at skabe rammerne for den bedst mulige individuelle indsats, der skaffer de ledige i job og opfylder erhvervslivets behov for kvalificeret arbejdskraft. Det er meget positivt, at regeringen nu vil tage afsæt i KL's input i det videre arbejde i Folketinget. Vi håber, at denne aftale bliver første skridt til en historisk afbureaukratisering på beskæftigelsesområdet," siger Martin Damm.

YDERLIGERE MATERIALE

  • PDF

    Økonomiaftale for 2018