15. marts 2016

Krise i topartsforhandlinger

KL’s forhandlere er frustrerede efter topartsmødet i dag: Hvis regeringen ikke vil forholde sig til de økonomiske konsekvenser af flygtningestrømmen, er det svært at se grundlaget for at fortsætte forhandlingerne om en topartsaftale.

”Jeg synes, det ser rigtig svært ud. Vi oplevede desværre på dagens møde, at regeringens forhandlere ikke var indstillede på at imødekomme KL’s krav om økonomisk hjælp til at håndtere den enorme flygtningeudfordring. Det er helt afgørende for os, at der findes løsninger, som gør kommunerne i stand til at løfte integrationsopgaven. Ellers er det meget svært at se en aftale for sig. Og det er virkelig frustrerende – aftalen skulle jo også tage hånd om udfordringen med at boligplacere så mange mennesker og skabe større fleksibilitet i integrationsindsatsen.”

Sådan siger KL-formand Martin Damm efter eftermiddagens møde i Finansministeriet med finansminister Claus Hjort Frederiksen og integrationsminister Inger Støjberg.

Fra KL’s side deltog også næstformand Jacob Bundsgaard:

”Jeg synes, at KL er gået til forhandlingerne med et åbent sind og en fleksibel tilgang til, hvordan regeringen kan hjælpe kommunerne i den her situation. Og vi er kommet med flere løsningsforslag i forhold til, hvordan det konkret kan gøres. Men regeringen afviser vores forslag. Og for os er det altså bare helt afgørende, at kommunerne allerede fra 2016 har mulighed for at håndtere de mange tusinde flygtninge,” siger Jacob Bundsgaard.

Regeringen står stejlt

Jacob Bundsgaard og Martin Damm slår fast, at hvis ikke der findes løsninger nu, så kan kommunerne blive tvunget til at gennemføre voldsomme besparelser på andre områder. Det skyldes, at budgetloven lægger stramme rammer for kommunernes samlede udgifter.

”Jeg synes, vi er gået langt for at nå en forståelse med regeringen. Vi har blandt andet foreslået, at kommunerne fik mulighed for merudgifter i 2016 på præcis dette område uden at blive straffet med sanktioner. Men det  vil regeringen ikke acceptere- Og når regeringen tilsyneladende står så stejlt, er det svært at se, hvor landingsbanen kan være for en aftale,” siger Martin Damm.

KL vil nu bruge det kommende døgn på at vurdere, om der kan findes et grundlag for at mødes igen.