24. maj 2016

Tænkepause i økonomiforhandlingerne

”Det er rigtig svært at se, hvordan vi skal komme i mål med økonomiforhandlingerne med det, der ligger på bordet nu. Regeringen er nødt til at komme kommunerne i møde.”

Sådan lyder meldingen fra KL’s formand Martin Damm, efter at han og KL’s næstformand Jacob Bundsgaard tirsdag har været til forhandlingsmøde i Finansministeriet.

”Vi har under forhandlingerne i dag fået bekræftet fornemmelsen af, at regeringen befinder sig et helt andet sted. Det virker surrealistisk, at kommunerne bliver kaldt over i Finansministeriet for at ”lære” at effektivisere og spare. I kommunerne har vi siden 2010 reduceret udgifterne med 10 mia. kr. og sagt farvel til 30.000 medarbejdere, mens regioner og stat har øget udgifterne og fået flere medarbejdere,” siger Martin Damm og fortsætter:

”Samtidig stiger presset på sundhedsområdet i kommunerne, vi modtager historisk mange flygtninge, og udgifterne til det specialiserede socialområde stiger og stiger. Regeringens svar på dette er så at fjerne 2,4 mia. kr. på serviceområderne og sløjfe finansieringstilskuddet. Det hænger altså ikke sammen.”

”Der er nu brug for en tænkepause. Vi håber, at regeringen vil bruge den til at komme tættere på en forståelse for og anerkendelse af den virkelighed, som kommunerne befinder sig i,” supplerer Jacob Bundsgaard.

Omprioriteringsbidraget skal tilbage

Et af kardinalpunkterne for KL er at få omprioriteringsbidraget tilbage til kommunerne uden bindinger. Men selv hvis det skulle lykkes, vil det stadig være svært at få enderne til at mødes i de kommunale budgetter.

”Udgangspunktet er, at vi skal have hele omprioriteringsbidraget tilbage til kommunerne – uden bindinger. Så er vi på status quo. Men regeringen er derudover nødt til at forholde sig til det enorme udgiftspres, kommunerne står over for nu og i fremtiden,” siger Jacob Bundsgaard.

Der er ikke på nuværende tidspunkt indkaldt til nye forhandlingsmøder.