30. maj 2016

Kommunerne til KL: Hold fast i linjen

KL’s repræsentantskab har i dag udtrykt opbakning til, at KL’s forhandlere fortsætter økonomiforhandlingerne med regeringen.

”Det har været vigtigt for os at få drøftet situationen med vores medlemmer. Det er jo dem, der skal have den kommunale virkelighed til at fungere uanset udfaldet af forhandlingerne. Vi har derfor i dag orienteret medlemmerne om, hvad der foregår i forhandlingerne, og hvordan positionerne er. Og så har vi lyttet rigtig meget."

Sådan lyder meldingen fra KL’s formand Martin Damm, efter at KL’s repræsentantskab mandag mødtes for at drøfte årets økonomiforhandlinger.

”Vi vil nu fortsætte forhandlingerne med regeringen og fortsætte den linje, vi har lagt i forhandlingerne hidtil. Men det er klart, at regeringen skal være mere konstruktiv, hvis vi skal nå i mål med en aftale i år. Afstanden lige nu er meget stor,” siger Martin Damm.

Linjen er klar

Hvornår forhandlingerne fortsætter, vides endnu ikke, men KL’s linje er klar, lyder det fra KL’s næstformand Jacob Bundsgaard:

”En økonomiaftale er nødt til at tage højde for det udgiftspres, som vi oplever i kommunerne ift. flere sundhedsopgaver, stigende udgifter på det specialiserede socialområde og et øget pres pga. flygtningestrømmene. Det er derfor galt, når regeringens svar er at trække penge ud af kommunerne med omprioriteringsbidraget., siger han og fortsætter:

"Det er ingen hemmelighed, at regeringen lægger op til at fjerne milliardbeløb fra kommunerne. Ud over omprioriteringsbidraget vil regeringen også fjerne 3,5 mia. kr. i finansieringstilskud og reducere kommunernes anlægsbudgetter. Forhandlingerne er vanskeligere end nogensinde, men vi vil nu sætte os ved forhandlingsbordet igen og prøve at finde en løsning."

Det handler også om troværdighed over for borgerne

Omprioriteringsbidraget vil betyde, at kommunerne vil være nødt til at foretage besparelser, der vil berøre kernevelfærden. Men KL-formanden slår fast, at forhandlingerne om omprioriteringsbidraget også handler om det lokale demokrati og troværdigheden over for borgerne:

”Omprioriteringsbidraget udfordrer demokratiets troværdighed. Borgerne har valgt lokalpolitikerne til at være dem, der prioriterer i den kommunale service og træffer beslutninger om daginstitutioner, ældrepleje osv. Det giver jo ikke mening for nogen, at de beslutninger pludselig skal tages på Christiansborg.” 

Fakta om KL's repræsentantskab

I valgperioden 2014-2018 består KL's repræsentantskab af 181 medlemmer.

De 98 borgmestre er fødte medlemmer, mens de 83 øvrige medlemmer er valgt så sammensætningen af repræsentantskabet svarer til resultatet ved kommunalvalget i 2013.

Medlemmerne af repræsentantskabet vælges af de politiske partier i forbindelse med Kommunalpolitisk Topmøde hvert fjerde år.

YDERLIGERE MATERIALE

  • LINK

    Se her, hvor stor afstanden er mellem KL og regeringen i økonomiforhandlingerne