11. januar 2016

Historisk flygtningepres i kommunerne

Regeringen bliver nødt til at udvise mere ansvar over for den integrationsopgave, som kommunerne står overfor, siger KL’s formand Martin Damm til Politiken på baggrund af den voksende flygtningestrøm.

Kommunerne vil blive sat under stort pres, når de i år skal tage imod 17.000 nye flygtninge.

Det skriver Politiken på baggrund af et notat fra KL’s økonomiske sekretariat. Af notatet fremgår det blandt andet, at man i 2016 og frem får brug for 1.200 pædagoger, 300 modtageklasser mere og 80 daginstitutioner, hvis den nuværende normering skal holde.

”Det er min holdning, at regeringen bliver nødt til at udvise mere ansvar over for den opgave, kommunerne står overfor,” siger KL’s formand Martin Damm til Politiken og fortsætter:

”Eksempelvis ved at anerkende, at der i år og de næste par år vil være en stor regning i kommunerne, som vi bliver nødt til at tage højde for, inden vi bruger statens økonomiske råderum på andet,” siger Martin Damm.

Af notatet fremgår det også, at de 17.000 flygtninge i 2016 kan føre til i alt 37.400 flygtninge efter familiesammenføring. 

Problemet går ikke væk af sig selv

Martin Damm mener, at det vil være en stor fejl at tænke kortsigtet og først løse problemerne, når de opstår, mens man bruger mange penge på andre tiltag:

”Situationen minder om, at man sidder derhjemme og brænder rudekuverterne og tænker, at nu kan man holde en god fest. Men så kommer der en ny rudekuvert med et rykkergebyr og en ekstra hovedpine,” siger Martin Damm til Politiken.

I dag er kommunerne gearet til at integrere 3.000 til 5.000 flygtninge om året. Holder prognoserne for 2016, har kommunerne modtaget knap 60.000 flere flygtninge siden 2013, end man ville have gjort, hvis antallet var ca. 6.000 flygtninge og familiesammenførte årligt, som før flygtningekrisen satte ind.