20. januar 2016

Få et tre måneders gratis prøveabonnement og få adgang til nogle af verdens største forskningsdatabaser på sundhedsområdet

På baggrund af positiv respons fra Odense Kommune har KL og DEFF forlænget muligheden for et tre måneders gratis prøveabonnement til forskningsdatabaser på sundhedsområdet.

KL og Kulturstyrelsen (DEFF) har i samarbejde sammensat en grundpakke til kommunerne. Grundpakken giver adgang til både Medline og CINAHL, der er blandt verdens største forskningsdatabaser med flere end 8000 forskningsartikler tilsammen indenfor blandt andet sygepleje, forebyggelse og rehabilitering.

Ved lanceringen af grundpakken fik alle interesserede kommuner tilbuddet om to måneders gratis prøveperiode i 2015. Dette tilbud bliver nu gentaget, denne gang for en tre måneders periode. Det aktuelle tilbud er gældende fra den 1. februar frem til den 30. april 2016. Dette indebærer at kommunerne gratis kan afprøve de to forskningsdatabaser inden de endeligt beslutter sig for at købe grundpakken.

Databaserne er udvalgt på baggrund af henvendelser fra en række kommuner samt en afholdt workshop med udvalgte kommuner. De to databaser er primært engelsksprogede, men der kan også søges i artikler fra en række anerkendte danske og skandinaviske tidsskrifter (heriblandt Ugeskrift for Læger og Sygeplejersken).  Formålet med grundpakken er, at sundhedsplanlæggere i de danske kommuner får bedre adgang til systematiseret viden, der kan optimere indsatser på sundheds- og ældreområdet.

 

Odense har tegnet og fornyet deres abonnement for 2016

I juli 2015 valgte Odense som den første kommune i Danmark at købe seks måneders adgang til grundpakken, efter at fagkonsulenter i foråret testede databaserne. I 2016 besluttede Odense Kommune at forny deres abonnement af grundpakken, og som konsulent Julie Stenvang Pedersen argumenterer skal årsagen findes i de positive evalueringer kommunen har udarbejdet:

            ”Vi har valgt at forlænge abonnementet på baggrund af et oplevet behov og fortsat efterspørgsel for adgangen, på tværs af kommunens forvaltninger. Erfaringerne fra den første aftaleperiode er positive, og databaserne opleves både som nemme at navigere i og anvendelige i forhold til at levere artikler i fuld tekst” (Pedersen, 2016)

Det er umiddelbart tanken at grundpakken skal udvides med tiden, men dette afhænger af, om flere kommuner indgår i ordningen.

For mere information, herunder opsætning af det gratis prøveabonnement, kontakt Steen Rank Petersen (srp@kl.dk) og Anders Mejlbjerg (anm@kulturstyrelsen.dk)

YDERLIGERE MATERIALE

  • PDF

    Priser på adgang til forskningsdatabaser

  • PDF

    Grundpakken