09. februar 2016

Kommuner tæt på storbyer trækker flest unge hjem

Kommuner tæt på storbyernes arbejdsmarked har størst succes med at lokke fraflyttede unge til at flytte tilbage som voksne. Tårnby, Horsens, Hedensted og Syddjurs topper listen.

Oplandskommer er bedst til at trække unge tilbage efter de har været flyttet væk i en årrække. Det viser en ny Momentum-analyse.

Analysen har fulgt alle børn født i 1981, som boede i kommunen som 15-årige, og som har boet uden for kommunen i mindst to sammenhængende år siden da. Tallene dækker over, hvor mange af dem der var flyttet tilbage til hjemkommunen pr. 1. januar 2015, hvor de var blevet 33 år.

Det er ikke overraskende, at en kommune som Hedensted lykkes med at lokke mange bysbørn til at flytte tilbage, når de skal etablere sig. Det mener Thorkild Ærø, direktør på Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet.

"På listen kan man se, at de øverste alle er i kategorien oplandsbyer til steder, hvor man kan finde job. De nederste på listen ligger i nogle områder, hvor jobmulighederne er mere begrænsede, og afstanden til uddannelsesinstitutionerne er stor. Så der er klart en urbaniseringssammenhæng. Dem, der er tættest på de større byer, vinder i dette her spil, for der kan man lettest få det til at hænge sammen," siger Thorkild Ærø.

I Hedensted er borgmester Kirsten Terkilsen (V) enig med Thorkild Ærø i, at den geografiske placering er en stor del af svaret på, at 20,5 procent af årgang 1981 er vendt tilbage til hendes kommune.

"Den geografiske placering har en betydning, fordi vi ligger rimelig godt midt i det østjyske bybånd. Vi har ikke langt til Aarhus, Horsens og Vejle, og der er god infrastruktur, som gør, at man kan vælge de job, man har uddannelse til, men vi er stadig en landkommune med en decentral struktur," siger Kirsten Terkilsen.

Syddjurs Kommune ligger også højt på listen, og det glæder borgmester Claus Wistoft sig over i Momentums artikel.