12. februar 2016

Dårligt helbred rammer flygtninges jobchancer hårdere

Dårligt helbred har større konsekvenser for jobchancerne for flygtninge end for danskere, viser ny Momentum-analyse.

Hvis flygtninge har problemer med helbredet, daler sandsynligheden for, at de har et job, langt hurtigere, end den gør for danskere. En ny Momentum-analyse viser sammenhængen mellem antallet af kontakter til praktiserende læger og vagtlæger i 2014 og tilknytningen til arbejdsmarkedet for flygtninge, der har fået opholdstilladelser 1997-2013.

Og allerede med få lægebesøg falder andelen af flygtninge, der har et job. Blandt den tredjedel af flygtninge med færrest kontakter til lægen har omkring 45 procent et job, men herefter går det kraftigt ned ad bakke. Kun 16 procent af de 10 procent flygtninge med flest lægebesøg har et job.

Helt anderledes ser det ud blandt danskere med samme køn- og aldersfordeling som flygtningene, for her har langt flere et job selv efter mange lægebesøg. Først når man når til de 20 procent med flest lægebesøg, begynder andelen med job at falde. For de 10 procent danskere med flest lægebesøg er 56 procent i job, mens det gælder for 75 procent af dem med færrest lægebesøg.

Ud over at en lavere andel flygtninge har et job, når de går meget til læge, viser Momentums analyse også, at flygtninge i gennemsnit ganske enkelt har flere kontakter med lægen. Mens danskere i samme aldersgruppe i gennemsnit havde 5,7 kontakter med lægen i 2014, havde flygtninge 7,7 kontakter. Og det på trods af, at der kan være en række barrierer for kontakt med sundhedsvæsnet for flygtninge.

Tallene understreger, hvor stor en udfordring det bliver at integrere de 17.000 flygtninge, som regeringen forventer bliver fordelt i kommunerne i 2016. Det mener KL’s næstformand, Jacob Bundsgaard.

"Det er en enorm praktisk og økonomisk udfordring for kommunerne at integrere det store antal flygtninge, der kommer til landet. Det er altafgørende, at de mange flygtninge bliver en del af det danske arbejdsmarked. Men det gør ikke udfordringen mindre, at helbredet har større indflydelse på flygtninges end på danskeres jobchancer," siger Jacob Bundsgaard.