03. september 2015

Lydhørhed og samarbejde fremmer erhvervsklima

Ikke mindst i Region Midtjylland og Region Sjælland er virksomhederne blevet mere positive i deres vurdering af kommunernes erhvervsvenlighed. Også yderkommuner får gode karakterer.

Lydhørhed, samarbejde og fokus på løsninger.

Det er er nogle af de ord, der går igen, når kommuner, virksomheder og erhvervsråd i Midtjylland begrunder, hvorfor fem midtjyske kommuner indtager de første fem pladser i Dansk Industris landsdækkende undersøgelse om erhvervsklimaet.

I undersøgelsen indtager Ikast-Brande Kommune årets førsteplads, med Herning på andenpladsen, Skanderborg som nummer tre, Hedensted nummer fire og Favrskov som nummer fem på listen over kommuner med det bedste erhvervsklima. Ikast-Brande har ligget helt i top i fem af de seks år, hvor undersøgelsen Lokalt Erhvervsklima er blevet gennemført.

”Kulturen hos os er meget enkel. Ikast-Brande Kommune ved, at virksomhederne skaber de arbejdspladser, der er forudsætningen for, at kommunen kan levere velfærdsydelser til borgerne. Det forstår alle medarbejderne her på rådhuset. Og vi gør alt, hvad vi kan for at finde løsninger på virksomhedernes udfordringer, store som små, ” siger borgmester i Ikast-Brande Kommune Carsten Kissmeyer,.

Samlet set er 76 procent af kommunerne gået frem i virksomhedernes vurdering af deres erhvervsvenlighed over de seneste seks år. Og undersøgelsen viser da også, at virksomhederne aldrig har været mere tilfredse med kommunernes erhvervsservice, end de er i år. Særligt i Region Midtjylland og Region Sjælland er kommunerne gået meget frem.

Årets højdespringere

Af undersøgelsen fremgår det, at årets højdespringere er Sorø, Fredericia og Haderslev kommuner. Alle tre kommuner har gennemført en række tiltag, som har været med til at forbedre deres erhvervsklima. Blandt andet har Sorø fjernet dækningsafgiften, udarbejdet en strategi for at styrke erhvervsklynger i området og arbejdet målrettet på at styrke dialogen med virksomhederne. Den indsats har været medvirkende til, at Sorø Kommune er gået frem fra en 76. plads til en 22. plads.

Fredericia er gået frem fra en 78. plads til en 37. plads og Haderslev har forbedret sin indsats, så den nu indtager en 28. plads mod en 68. plads sidste år.

Yderkommuner er i god dialog

Undersøgelsen viser også, at yderkommuner er bedre til at være i kontakt med virksomhederne end andre kommuner. 83 procent af virksomhederne i yderkommuner har inden for de seneste to år været i kontakt med kommunen. I de øvrige kommuner er tallet knap 80 procent.

Flere kommuner har oprettet en særlig enhed, der tager sig af kontakten med virksomhederne. Det er bl.a. tilfældet i Aabenraa Kommune og i Slagelse Kommune. Sidstnævnte er årets højdespringer for yderkommunerne med et spring på 27 pladser, frem til en 26. plads på listen.

YDERLIGERE MATERIALE

  • LINK

    Læs KL's pressemeddelelse: Fremgang i kommunernes erhvervsklima glæder KL