16. marts 2015

Region Nordjylland er hårdest ramt af mobilproblemer

Region Nordjylland er det sted i Danmark, hvor flest borgere i landdistrikterne har problemer med mobilsignalet, hvilket har negative konsekvenser for både borgere, kommuner og erhvervsliv.

Det går ud over både borgere, kommune og erhvervsliv, når mobilsignalet svigter. Det siger Mogens Gade (V), der er borgmester i Jammerbugt Kommune og formand for kommunenetværket KKR Nordjylland.

"Det har stor betydning i forhold til tryghed, i forhold til bosætning, men også i forhold til en af de ting vi skal leve af, nemlig turisme," siger Mogens Gade.

Region Nordjylland er den region i Danmark, hvor flest oplever problemer med at få signal på mobiltelefonen. 39 procent af borgerne i regionens landdistrikter har mindst en gang om ugen problemer med mobildækningen, og 33 procent har den seneste måned oplevet ikke at kunne gennemføre et vigtigt opkald til for eksempel vagtlægen. Det viser en undersøgelse som YouGov har gennemført for KL’s nyhedsbrev Momentum blandt 2.527 danskere over 18 år, som har en mobiltelefon. At Region Nordjylland er hårdt ramt, er et billede, som Mogens Gade kan genkende.

"Når der sker ulykker og uheld, går man ud fra, at man kan ringe til dem man har brug for med sin mobiltelefon, men det er ikke altid, at det kan lade sig gøre," siger Mogens Gade.

Dårlig service til turister

Han peger også på, at telemedicinske løsninger er svære at udbrede, når forbindelsen ikke er god. Samtidig har dårlig forbindelse konsekvenser for en kommune som Jammerbugt, der gerne vil satse på turisme.

"Der er ingen tvivl om, at københavnerne gerne vil til Nordjylland, men de vil også gerne kunne ringe hjem. Hvis ikke de kan ringe hjem, så er det ikke sikkert, at de kommer igen. Folk bliver jo ikke ved med at finde sig i det, og det kan jeg godt forstå. I et I-land som Danmark, hvor det er almindeligt anerkendt, at der skal være elektricitet alle steder, er det et must, at det også skal gælde mobiltelefoni," siger Mogens Gade.

Staten skal være bagstopper

Et bredt flertal på Christiansborg har for nylig indgået en vækstaftale, der skal styrke mobil- og bredbåndsdækningen. Den har som hovedmål, at alle danskere i 2020 skal have en downloadhastighed på mindst 100 Mbit/s og en uploadhastighed på mindst 30 Mbit/s. Indsatsen omfatter blandt andet frigivelsen af et nyt sendebånd til mobilt bredbånd, en opfordring til teleselskaberne om at benytte hinandens net og nye muligheder for kommunerne.

I Region Nordjylland er et af de store problemer, at der er områder, hvor der slet ikke er dækning, og det mener Mogens Gade, at staten skal sørge for, at der kommer, for mobilselskaberne gør det ikke af sig selv.

"Det her kører på kommerciel basis og det kommer ikke længere ud end det kommercielt kan betale sig. Der har vi et problem, og vi må se på statens ansvar for at skabe de rette rammevilkår. I svage øjeblikke kan jeg godt blive en lille smule lyserød og sige, at hvis staten ønsker et Danmark i balance og et Danmark, hvor alle egne har mulighed for at bidrage, så bliver staten nok nødt til at investere i de sidste 150 meter, for det kommer ikke til at ske på kommerciel basis. Vi må hjælpe hinanden som borgere, virksomheder og kommuner, men bagstopperen bliver nødt til at være staten," siger Mogens Gade.

KL foreslår, at staten sikrer fri roaming. Det vil, at teleselskaber pålægges at give adgang til hinandens net, så borgernes mobiltelefoner automatisk går på den sendemast, der dækker bedst i det givne område.