12. marts 2015

Professor: Borgmestrene bør styre verden

Den verdenskendte amerikanske professor Benjamin Barber gav kommunalpolitikerne en gigantisk tillidserklæring, da han talte på KL’s topmøde i dag. Budskabet var, at borgmestrene og kommunalpolitikerne med deres lokale tilgang er de rette til at løse de globale problemer.

Byerne skal træde mere i karakter på den globale scene. Det var hovedbudskabet fra den amerikanske professor Benjamin Barber fra City University of New York, da han talte for deltagerne på KL’s topmøde i Aalborg.

”Det lyder rart, at I skal styre verden. Men nogle af jer tænker måske også, at det kræver meget arbejde at løse de globale problemer, når I har travlt med at løse problemerne i jeres egen by og kommune. Men det er jeres ansvar og ret på vegne af jeres borgere at løse verdens problemer. Der er ingen tegn på, at nationerne kan løse de globale problemer. Men der er mange tegn på, at byerne kan gøre det,” sagde Benjamin Barber blandt andet.

Han har blandt andet skrevet en bog om, hvorfor borgmestrene burde styre verden, og hvorfor de i et vist omfang allerede gør det. Han hylder først og fremmest lokalpolitikernes pragmatisme, når de tager hånd om lokale problemer som integration, klimaforandringer og kriminalitet, som også i stigende omfang bliver globale problemer.

”De ideologiske forskelle er langt mindre tydelige på det lokale niveau. Groft sagt kan man sige, at enten sørger man for at indsamle affaldet, eller også gør man ikke. Og hvis affaldet flyder på gaderne, bliver du ikke genvalgt”.

Ikke mindst i forhold til integration af flygtninge og indvandrere mener han, at borgmestrene og kommunalpolitikerne over hele verden sidder med en væsentlig del af nøglen til at løse et stort globalt problem.

”Når du styrer en by, tager du ansvar for dine naboer og det lokale samfund. Og det samfund skal nu en gang fungere. Byer er multikulturelle og er nødt til at tackle de udfordringer, som indvandrere giver. Men det handler ikke om, hvad byen kan gøre for indvandrere, men hvad indvandrerne kan give byen,” sagde Benjamin Barber.

Han opfordrede danske borgmestre til at møde op i London til oktober, hvor et globalt ”parlament af borgmestre” på initiativ af blandt andre den tidligere London-borgmester Ken Livingstone. For det er netop, hvad byerne mangler nu, mener Benjamin Barber:

”Problemet er, at det i dag er nationerne, som udøver magt. Byerne har ikke den samme magt, og det bør I have nu. Derfor bør byerne have en stærk, global organisation, hvor de kan pulje deres indflydelse.”