11. marts 2015

Martin Damm: En fusion er værd at undersøge

Nyhedsmagasinet Danske Kommuner har forud for Kommunalpolitisk Topmøde 2015 talt med topfolkene i Danske Regioner og KL om mulighederne for en fusion af de to organisationer.

”Vi kiggede hinanden i øjnene og besluttede at gå videre med det. Der er så meget, der taler for. De opgaver, vi løser, hænger sammen, og derfor giver det rigtig god mening.”

Sådan lyder det fra Danske Regioners formand Bent Hansen i et interview i Nyhedsmagasinet Danske Kommuner forud for Kommunalpolitisk Topmøde.

På topmødet skal KL’s delegerede tage stilling til en indstilling om undersøgelse af mulighederne for fusion af KL og Danske Regioner.

KL’s formand Martin Damm fortæller i interviewet, hvordan tankerne om en fusion blev født i en række samtaler mellem ham og hans formandskollega i Danske Regioner, Bent Hansen.

”Da vi først drøftede det, havde vi intet indtryk af, om det havde nogen gang på jorden. Jeg mødte Bent til konferencen om en fast forbindelse over Kattegat den 3. oktober sidste år. Der fik vi lejlighed til at tale mere konkret om det og blev enige om, at det var værd at undersøge,” siger KL’s formand til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

For borgerne

Martin Damm håber, at fusionen vil gøre op med den måde, man tænker på i dag i både kommunerne og regionerne:

”Jeg synes, vi taler for meget sektor og silo. Med fusionen prøver vi at tænke mere på borgerne. Det er et vigtigt sted at starte. Jeg tror, der er gode muligheder for, at fusionen kan give bedre velfærd for borgerne. Især på sundhedsområdet,” siger han og suppleres af KL’s næstformand Erik Nielsen:

”I mit billede er det det helt rigtige at gøre, fordi der i forhold til hele sundhedsområdet og vækstdagsordenen vil være gode synergieffekter at hente. En undersøgelse vil bringe alle forbeholdene for en dag. Jeg regner med, at den vil vise, at det er en god ide, men jeg afventer naturligvis. Ellers ville undersøgelsen jo ikke give mening.”

Grønt lys til at undersøge mulighederne

Også KL’s administrerende direktør pointerer, at det er en indstilling om at undersøge mulighederne for en fusion nærmere, som de delegerede skal tage stilling til på topmødet.

”Når man så mediedækningen dengang i november, skulle man tro, vi allerede var fusioneret. Der er vi slet, slet ikke. Vi beder delegeretmødet om grønt lys til at undersøge mulighederne,” siger han.

Delegeretmødet tager altså ikke stilling til selve fusionen. Hvis der viser sig at være grundlag for en sådan beslutning, bliver det en sag for KL’s delegeretmøde i 2016.

Læs hele interviewet i Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.