26. marts 2015

Cirkulær økonomi i eget sommerhus

På KL’s Politisk Forum 2015 sætter KL fokus på den cirkulære økonomi, når klimaaktivist og kommunikationsrådgiver Signe Wenneberg fortæller om sine tanker og helt konkrete erfaringer med at bygge eget genbrugs-sommerhus.

Som et lidt impulsivt projekt har Signe Wenneberg, klimaaktivist og kommunikationsrådgiver, bygget et nyt sommerhus. Det er der mange, der gør. Få har dog så høje ambitioner som Signe Wenneberg.

”Det hele skulle bygges bæredygtigt. Jeg har i mit arbejde et stort fokus på cirkulær økonomi og tænkte, at jeg ville afprøve det i praksis. Det er så let at snakke, men virkelig at gøre noget ved det her i praksis er sværere. Jeg startede med en intens dialog med kommunen, som jeg kun har ros tilovers for, om at måtte bygge klimatilpasset. Huset skulle stå på pæle og være lidt højt, så kommunens planlægning og gamle lokalplan for sommerhusområdet måtte revideres i processen. Så kom ideen med at bygge med udelukkende bæredygtigt FSC-mærket træ og blive certificeret, så spildprocenten opgøres. Derfor er der tænkt mange kreative løsninger fra hylder til beklædning. Alt skulle bruges,” siger Signe Wenneberg og fortsætter:

”En væsentlig pointe er, at hvis huset engang skal rives ned - hvilket det forhåbentlig aldrig skal, da det er bygget til at kunne holde i mindst 150 år - så kan materialerne nemt genbruges i nyt byggeri, så her kommer den cirkulære økonomi rigtig til udtryk. Noget, der også er ret vigtigt: Jeg lavede det benspænd for mig selv, at jeg ville vise, at man kan indrette sig nogenlunde nydeligt udelukkende med genbrug og ting og sager fra storskrald og auktioner og loppemarkeder. Det lykkedes så godt, at huset er vist i magasinet Bo Bedre. Det var en aftale, jeg havde lavet på forhånd for at understrege, at man kan bo okay med genbrug.”

Nu skal huset bruges aktivt

Huset er et godt eksempel på, hvordan man skal tænke design og genbrug igennem. Og det er netop et af emnerne, som vil blive taget op på KL’s store teknik- og miljøkonference Politisk Forum, der afholdes den 27.-28. april i Nyborg under titlen ’Grib forandringen - Design Danmark’.

”Huset har sin helt egen atmosfære og en rigtig god stemning. Man bliver inspireret til at tænke i baner af, hvordan man kan bibeholde tingenes værdi og kvalitet meget mere, end man gør i dag. Det er tanker, vi i langt højere grad skal bruge i vores udvikling af samfundet,” siger Nikolaj Sveistrup, chefkonsulent i KL’s Teknik- og Miljøkontor.

Signe Wenneberg gæster Politisk Forum og fortæller om sine tanker og konkrete erfaringer med at bygge et sommerhus, der er FSC-mærket. Hun har formidlet hele historien i sin nye bog ”Byg bæredygtigt” og vil også fortælle om de overvejelser om strategisk kommunikation, der ligger bag at fortælle historien på de sociale medier undervejs.

”Huset er ikke blot et sommerhus – det skal nu bruges aktivt og som ramme for kreative workshops og møder – I er alle sammen velkomne,” fortæller Signe Wenneberg.

Læs mere om Politisk Forum her.