06. maj 2015

Se kort: Så langt får borgeren til nærmeste akutsygehus

En række interaktive kort illustrerer betydningen af den nye sygehusstruktur i forhold til borgernes afstand til nærmeste sygehus med akutmodtagelse.

Kortene er udarbejdet på grundlag af en KL-analyse, der viser, at mange danskere vil få meget længere til et akutsygehus, når den nye struktur med supersygehuse er fuldt rullet ud i 2020.

Eksempelvis viser analysen, at 671.000 danskere i 2020 vil få mere end 30 kilometer til et sygehus med akutmodtagelse. Det er næsten dobbelt så mange som i 2011.

Udviklingen påvirker i særlig grad de +65 årige, hvor hver tredje (338.000 mennesker) vil få mere end 20 kilometer til en akutmodtagelse i 2020, hvor det i 2011 kun var 23 procent (234.000 mennesker).

KL mener, at det kræver en markant oprustning af det nære sundhedsvæsen med blandt andet flere sundhedshuse, så ingen borgere kommer i klemme.

”Det vigtigste er, at vi tager udgangspunkt i borgernes behov, når den nye sygehusstruktur er fuldt implementeret. Og det er for sent, hvis vi venter, til de nye sygehus står klar,” siger KL’s næstformand Erik Nielsen.

Kortlægningen tager udgangspunkt i de 35 sygehuse med akutmodtagelse, som eksisterede i 2011, og de 21 supersygehuse med fælles akutmodtagelse i den nye sygehusstruktur. Analysen regner med fugleflugtsafstand, hvilket vil sige, at den reelle afstand på vejene vil være endnu længere.

Gennemsnitlig afstand til nærmeste sygehus

Andel af borgere med mere end 30 kilometer til nærmeste sygehus

Andel af ældre med mere end 30 kilometer til nærmeste sygehus

Andel af børnefamilier med mere end 30 kilometer til nærmeste sygehus

 

 

 

 

YDERLIGERE MATERIALE

  • Kortlægning af afstand til nærmeste supersygehus