19. maj 2015

Borgmestre kræver fortsat finansieringstilskud

Et overvældende flertal af landets borgmestre kræver, at finansieringstilskuddet til kommunerne fastholdes til næste år. Det viser Danske Kommuners rundspørge. KL har også finansieringstilskuddet som et af hovedkravene i forhandlingerne med regeringen om kommunernes økonomi for 2016.

Der er ingen tvivl i borgmestrenes sind: Det særlige finansieringstilskud på tre milliarder kroner fra staten til kommunerne skal videreføres i 2016. Det viser en rundspørge, som Nyhedsmagasinet Danske Kommuner har gennemført blandt borgmestrene. Hele 81 procent af borgmestrene finder det ”meget vigtigt”, at tilskuddet fastholdes, og yderligere procent 12 kalder det ”vigtigt”.

Finansieringstilskuddet – også kaldet balancetilskuddet – kom ind i kommunernes økonomi i 2013 og blev fastholdt i 2014 og 2015. I år er det samlede tilskud på tre milliarder kroner brudt op, så de to milliarder er et grundtilskud til alle kommuner, mens den sidste milliard fordeles på baggrund af de enkelte kommuners økonomiske vilkår. Og især de mest trængte kommuner er meget afhængige af finansieringstilskuddet. Det gælder eksempelvis Vesthimmerlands Kommune, hvor borgmester Knud Kristensen (K) håber, at kommunen ikke skal skære på serviceniveauet for tiende år i træk.

”Vi tåler ikke at miste finansieringstilskuddet og tilskuddet som vanskeligt stillet kommune. I givet fald vil det betyde, at vi skal finde 100 millioner kroner i besparelser. Så er vi så langt ude, at vi bør sættes under administration igen, for ingen kommunalpolitikere kan stå på mål for en sådan handling. Vi er udsultet til det ekstreme,” siger Knud Kristensen til Danske Kommuner.

KL har en fastholdelse af finansieringstilskuddet meget højt på listen over krav til forhandlingerne med regeringen om kommunernes økonomi for 2016, hvor det andet politiske møde blev holdt i går i Finansministeriet. Finansieringstilskuddet var også centralt i flere af de taler, som borgmestre holdt på dagens ekstraordinære KL-repræsentantskabsmøde i København, hvor økonomiforhandlingerne netop er på dagsordenen. Og KL-formand Martin Damm slår fast, at han har forstået budskabet fra baglandet.

”Vi ved, at finansieringstilskuddet for nogle kommuner er helt afgørende for bare at komme i nærheden af at få enderne til at nå sammen. Derfor er det selvfølgelig også et meget vigtigt krav for KL,” siger Martin Damm.