13. maj 2015

Ærø lokker tilflyttere med fuldt møbleret hus

Otte ud af 10 af de danske kommuner arbejder med at lokke tilflyttere til, og især børnefamilierne er i høj kurs. På Ærø gør de meget ud af både at lokke borgere til og at sørge for, at de bliver boende.

Bo fire måneder i et fuldt møbleret hus for kun 3000 kroner om måneden. Med det tilbud forsøger Ærø Kommune at lokke nye borgere til at slutte sig til de lidt over 6000, der allerede bor på øen i det sydfynske øhav.

En ny undersøgelse fra KL’s nyhedsbrev Momentum viser, at 83 procent af de danske kommuner arbejder aktivt med at tiltrække indbyggere. En af dem er altså Ærø Kommune, der i 2012 byggede et tilflytterhus med støtte fra regeringens nedrivningspulje.

Huset er egnet til børnefamilier, som også er den mest populære målgruppe blandt kommunerne. Seks ud af 10 kommuner peger på de selvforsørgende børnefamilier, som en af deres målgrupper, mens de næstmest populære er højtuddannede unge og midaldrende uden børn.

Huset har en god signalværdi

Indtil videre har tilflytterhuset på Ærø været beboet ni gange og tre gange har det ført til, at beboerne har slået sig permanent ned på øen. Efter en stille start er huset nu blevet så populært, at det er booket frem til 2017. Jytte Weiss Brinks, der er kommunens bosætningskonsulent på øen, er ikke tvivl om, at huset er stærkt medvirkende til, at flere for øjnene op for Ærø som et muligt sted at bo.

”Huset har en gevaldig signalværdig i sig selv, og kan være medvirkende til, at folk får øje på Ærø. Selvom de ikke prøver at bo i huset, så finder de en anden måde at komme hertil på,” siger Jytte Weiss Brinks.

Når nye par eller familier flytter ind i huset bliver de ikke bare overladt til sig selv. Jytte Weiss Brinks administrerer huset og tager godt imod beboerne.

”Jeg sørger for, at de kommer godt ind i lokalsamfundet og introducerer dem for de faciliteter, der er på øen. Jeg står til rådighed for dem igennem de fire måneder, de er her, så de hele tiden har en fast kontaktperson at forholde sig til,” siger Jytte Weiss Brinks.

Velkomstmøder for nye borgere

Også de borgere, der kommer til Ærø uden at have boet i tilflytterhuset, bliver der taget godt imod.

”Vi har et velkomstmøde for nye borgere, hvor borgmesteren og jeg, står og introducerer nye borgere for øen og min servicefunktion, så de fanger, at jeg kan hjælpe. Derudover gør vi i det hele taget et stort nummer ud af at markedsføre min funktion, så alle, der flytter til øen, har en fornemmelse af, at de kan bruge mig,” siger Jytte Weiss Brinks.

Der holdes også en årlig Ærødag, hvor man præsenterer det lokale foreningsliv og de andre muligheder, der er for at være aktiv på øen.

”Foreningslivet er den helt store integrationsmaskine, så vi lægger både tid og kræfter i at holde den her foreningsdag hvert år. De frivillige kræfter betyder meget, og det er vigtigt at have et netværk af frivillige, som kan se meningen med, at der kommer tilflyttere,” siger Jytte Weiss Brinks.

Godt med en plan

Det er helt rigtigt set, mener Helle Nørgaard seniorforsker, phd på Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet.

”Der er ingen idé i kun at søge at tiltrække, hvis man ikke også har en plan for at fastholde. Det er der heldigvis også en del kommuner, der har fokus, og det behøver ikke nødvendigvis være store forkromede løsninger," siger Helle Nørgaard.

I Momentums artikel kan du læse, hvordan Hedensted og Kolding Kommune har grebet bosætningsarbejdet an, og hvilke råd Helle Nørgaard har til kommunernes indsatser.