02. juni 2015

Uvist hvornår aftale om økonomi er på plads

”Så snart vi ved noget mere konkret om den videre proces, så melder vi det ud til kommunerne,” siger KL’s administrerende direktør Kristian Wendelboe til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

Da statsminister Helle Thorning Schmidt i sidste uge udskrev valg til Folketinget, betød det reelt, at forhandlingerne mellem Finansministeriet og kommunerne om næste års økonomi blev sat i stå.

”Valgudskrivelsen indebærer, at økonomiforhandlingerne er sat i stå. Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at sige præcis, hvornår de eventuelt kan genoptages eller påbegyndes på ny. Det afhænger selvsagt af, hvornår der igen er en regering, ” siger KL’s administrerende direktør, Kristian Wendelboe, til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

Han mener, at det er usikkert, om en økonomiaftale kan være på plads inden udgangen af juni:
”Men det er klart, at så snart vi ved noget mere konkret om den videre proces, så melder vi det ud til kommunerne, ” siger Kristian Wendelboe.

Ifølge loven skal kommunernes bloktilskud meldes ud senest 1. juli, men formentlig vil en aftale først kunne falde endeligt på plads enten i juli eller august. Det vil give store forsinkelser i de køreplaner, som kommunerne hvert år har for deres budgetprocesser, skriver bladet.

KL’s formand Martin Damm mener, at det i sidste ende kan blive nødvendigt at rykke de deadlines, som kommunerne ifølge loven skal overholde. Således skal kommunernes budgetter vedtages senest den 15. oktober.

”Men da der også skal være to høringsrunder, skal de være klar med budgettet omkring 1. september. Det kan jo godt være, at det bliver svært at nå. Det kommer an på, hvor hurtigt, der dannes regering, og hvordan forhandlingerne går derefter, ” siger Martin Damm til Ritzau.