13. juni 2015

Iværksættere er hverdagens helte

Iværksættere vil helst selv, uden at skele til offentlige støttekroner, men generelt har de brug for kapital og likviditet, så de kan vokse og blive store i lokalsamfundet, lød det på debatmøde mellem borgmester og to iværksættere.

Hvordan kan det offentlige skabe de bedste rammer for iværksætterne? Det spørgsmål sitrede i den varme luft, da KL inviterede til debat på Folkemødet på Bornholm om det danske erhvervsfremmesystem og om, hvordan kommuner skaber de bedste rammer for iværksættere.

Debatten i KL’s telt var kendetegnet ved, at to af paneldeltagerne var succesrige iværksættere med flere års erfaring med opstart af virksomheder. Og de havde svært ved at svare på, hvad det er, som kommunen konkret kan hjælpe dem med.

Hjælp med likviditeten

”Grundtanken, når man starter en virksomhed, er, at jeg er bedre og stærkere end alle de andre. Jeg skal klare mig. Man tænker ikke på, hvordan man får offentlige støttekroner. Man vil helst være det foruden.”

Sådan formulerede formanden for Dansk Iværksætterforening, Christian Walther Øyrahøj, den mentalitet, som man møder blandt mange iværksættere. Gået på klingen af ordstyreren, journalist Gitte Hansen, fandt han, at der alligevel er noget, som kommunen kan hjælpe med.

”Det offentlige skal blive bedre til at se på, hvad der virker og hvad der ikke virker, når det gælder erhvervsfremmesystem. Generelt har iværksættere behov for mere kapital, ikke nødvendigvis i opstarten, men i perioden fra man starter til man lukker. Der er behov for forskellige typer af kapital, og mange har behov for øget likviditet, fx ved at man får henstand på momsindbetalinger,” sagde Christian Walther.

Kulturen kan bremse

Thisteds borgmester Lene Kjelgaard Jensen (V), der også er formand for Væksthus Nordjylland, roste den indstilling hos iværksættere, at de er fokuseret på at drive virksomhed og i mindre grad spekulerer på offentlige støttekroner.

”Alligevel har mange små og mellemstore virksomheder brug for kompetenceudvikling. Vi kan hjælpe dem på vej og også ofte stille de spørgsmål, der kan kvalificere iværksætterne og formindske de barrierer, som er i forhold til offentlige erhvervsfremmesystemer,” sagde borgmesteren.

Hun mener, at det er nødvendigt at gøre op med den kultur, som kan bremse iværksætterne:

”Det handler om, at man ikke må stikke for meget ud fra flokken. Alt skal være veldokumenteret, ellers er det ikke muligt at få lån. Der er iværksættere, som er parate til at sætte sin private formue over styr.  Hvis vi for alvor skal være en vækstnation, så er det den slags, vi skal have mere af, når vi ser de næste ti år frem.”

Lene Kjelgaard Jensen tilføjede, at der er brug for iværksættere, der har lyst til at blive store:

”Vi har mange virksomheder, der etablerer sig. Men når de skal vokse, så kniber det med interessen. Der skal vi sætte ind i forhold til erhvervsfremmestøtte.”

Den sidste deltager i panelet var Jakob Carstensen fra iværksættervirksomheden Volcano, der har eksisteret siden 2008 og i dag har succes med en konceptudvikling, hvor man blander kulturindustrien med erhvervslivet. Med Jakob Carstensens egne ord fungerer Volcano i kreative brancher, hvor man har svært ved at matche den struktur, som ligger i offentlige erhvervsstøttesystemer.

”Det handler om den flade, som man møder. I min branche fungerer det ikke med offentlig støtte. Det er ikke så interessant. Det er en anden motivations-stimulering, som jeg søger. Det får jeg ikke ud af væksthusene,” sagde han.

Nej til at blive pakket ind

Selv har han hentet den største inspiration fra kammerater, der som halv store drenge var iværksættere. For ham er iværksætteri noget, som udspringer af iværksættermiljøer.

På spørgsmålet fra ordstyreren om hvorvidt det handler om, at det offentlige pakker iværksætterne for meget ind i hjælp og støttekroner ud fra en grundindstilling, at det er farligt at satse, svarede Jakob Carstensen fra Volcano.

”Der er en tendens til, at vi søger tryghed. Men jeg synes, at retorikken har ændret sig. Iværksætterne er ved at blive hverdagens helte. Man gør det jo bare.”