28. august 2015

Partnerskab skal styrke væksten i vestkystturisme

Vestkystpartnerskabet er et rigtigt godt eksempel på et tværkommunalt og regionalt samarbejde, som giver gode muligheder for at skabe vækst lokalt og regionalt, lyder det fra KL.

Vækst i Danmarks vestkystturisme er hovedformålet med Partnerskab for Vestkystturisme, som etableres den 1. september ved en stiftende generalforsamling.

Partnerskabets vigtigste opgave bliver at sikre gennemførelsen af en langsigtet national handlingsplan for Vestkysten i tæt dialog og samarbejde med de væsentligste interessenter i vestkystturismen. Visionen frem mod 2020 er, at kyststrækningen bliver blandt Europas førende kystferiedestinationer.

”Med etableringen af Partnerskab for Vestkystturisme skaber vi et forum, hvor vi kan samle alle de væsentligste aktører ved vestkysten, og det giver gode muligheder for at skabe vækst gennem synergi,” siger Jens Hausted, der er direktør i Dansk Kyst- og Naturturisme.

Partnerskabets medlemmer tæller blandt andet Dansk Kyst- og Naturturisme og 11 vestjyske kommuner, og der vil være et skarpt fokus på samarbejdet med de private turismeaktører.

Vigtigt samarbejde med erhvervslivet

Én af de deltagende borgmestre, Vardes Erik Buhl, fremhæver betydningen af vestkystturismen som én enhed, fx gennem en samlet markedsføring i stedet for at fokusere på de enkelte små destinationer:

”Det er der et enormt udviklingspotentiale i, og vi kommer til at kunne mærke det på antallet af turister i de følgende år," forudser borgmesteren.

Han understreger, at en vigtig del af Partnerskab for Vestkystturisme er samarbejdet med erhvervslivet og arbejdet med erhvervsrettede aktiviteter.

”Samarbejdet med erhvervet er essentielt. Gennem foreningen bliver dette formaliseret, i og med at vi får erhvervsfolk i bestyrelsen, hvor de er med til at træffe de centrale beslutninger," siger han.

I god tråd med KL’s anbefalinger

KL ser med tilfredshed på etableringen af partnerskaber som et skridt på vejen til at udvikle og styrke turismen.

"Vestkystpartnerskabet er et rigtigt godt eksempel på et tværkommunalt og regionalt samarbejde, som går på tværs, der hvor det giver mening – nemlig langs vestkysten. Funktionelle tværkommunale samarbejder på turismeområdet vil ikke alene være et løft lokalt for den enkelte kommune, men løfte turismeoplevelsen i hele området, da turisterne får en samlet pakke af lokale oplevelser og kultur," siger kontorchef i KL’s Center for Vækst og Beskæftigelse, Karoline Amalie Steen.

Hun tilføjer, at Vestkystpartnerskabet ligger i god tråd med anbefalingerne i KL’s udspil Fælles svar på fælles udfordringer (marts 2015), hvor det blandt andet anbefales, at kommunerne intensiverer samarbejdet på tværs af kommuner og mellem kommuner og erhvervslivet.

Egne sekretariater

Udover Vestkystpartnerskabet er man også i gang med etablere et partnerskab omkring Østersøturisme.

I forbindelse med stiftelsen af partnerskaberne for Vestkyst- og Østersøturismen etableres to sekretariater, der er placeret i Hvide Sande og Vordingborg. De to sekretariater får hvert sit hold af medarbejdere. Fælles leder af de to sekretariater er Lykke Nielsen Høj, der tidligere har været turistdirektør i Ringkøbing Fjord Turisme.