06. august 2015

Kommuner skal kunne bremse havmølleprojekter

Formanden for KL’s Teknik- og Miljøudvalg hilser det velkomment, at energi- og klimaministeren vil give kommunerne mulighed for at gøre indsigelse ved havmølleprojekter.

”Det er helt oplagt, at kommunerne skal have noget at sige, når vindmølleparker ønskes opført hos dem, også nær kysterne. Derfor er vi glade for den lydhørhed, som ministeren udviser.”

Det siger formanden for KL’s Teknik- og Miljøudvalg Jørn Pedersen i en kommentar til, at energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) vil lade kommuner stoppe uønskede havmøller.

”Man lægger gift ud for den grønne omstilling, når man trækker store vindmølleprojekter ned over hovedet på lokale borgere, som ikke ønsker dem,” siger ministeren til Jyllands-Posten.

Han vil derfor ændre den såkaldte ”åben dør- procedure”, der gør det muligt, at kystnære projekter får grønt lys af Energistyrelsen, uden at de berørte kommuner kan stille noget op. 

Behov for at sikre den folkelige opbakning

Jørn Pedersen understreger, at det ikke er fordi, kommunerne ikke vil have vindmøller nogle kilometer ud for kysten, for der blæser det meget, og placeringen på havet kan aflaste arbejdet med at finde placeringer på land:

”Men kommunerne må kunne sige nej, hvis projektet er ufornuftigt i forhold til, hvad der i øvrigt sker i området, eller særlige hensyn bør tages. Derfor ser vi frem til en kommende revision af ordningen, så vi kan finde løsninger, som vi kan leve med, ” siger Jørn Pedersen.

Han tilføjer, at det er vigtigt at sikre den folkelige opbakning til vindmølleprojekterne, også når de er placeret ude i havet.

”Det er et behov, vi har som kommuner, for bred opbakning gør, at vindmøllerne også har en fremtid i Danmark på lang sigt, og kan bidrage med ren lokal produceret energi, ” siger Jørn Pedersen.

Fem steder i landet, ved Nissum Bredning, øst for Frederikshavns Havn, Mejlflak i Aarhus Bugt, Jammerland Bugt og syd for Omø har Energistyrelsen foreløbig givet tilladelser til forundersøgelser efter åben dør-princippet.

Energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt er ifølge Jyllands-Posten så påvirket af de lokale protester, at han ikke engang vil garantere de fem projekters fremtid.

”Jeg vil ikke give nogen garanti. Nu vil jeg tage en drøftelse med Folketingets partier om, hvordan vi sikrer størst mulig kommunal indflydelse,” siger ministeren til avisen.