21. april 2015

Kommuner laver grønne områder for at forhindre oversvømmelser

Mange kommuner kombinerer tiltag mod oversvømmelser med at lave rekreative områder til borgerne, viser ny undersøgelse fra Momentum. Forsker mener, det er den rigtige vej at gå, da det udover at hjælpe mod oversvømmelser også skaber en øget værdi for borgerne.

De seneste års ekstreme skybrud har flere steder i lande skabt oversvømmelser med store skader på bygninger og veje. Mange kommuner arbejder derfor med klimatilpasninger, der skal være med til at afværge oversvømmelser. Og i mange kommuner er man udover større kloakker begyndt at kombinere kampen mod oversvømmelser med at etablere rekreative områder for borgerne, viser en ny Momentum-undersøgelse. Her kan man se, at hele 59 procent af kommunerne allerede har gjort det, og yderligere 17 procent har tænkt det ind i de kommende løsninger, mens 17 procent overvejer at gøre det i forbindelse med kommende løsninger.

Fokusset på ikke bare at tænke i betonrør i jorden glæder klimatilpasningsforsker Dorte Hedensted Lund:

»Man slipper nok ikke helt for at have rør under jorden, men jo mere man kan få tænkt i synergimuligheder i stedet for bare at smide betonrør i jorden, som ingen har glæde af, udover når der er skybrud, jo bedre. De rekreative områder, giver både borgerne større glæde og kan hjælpe på sundhedsfronten, hvis det bliver mere attraktivt og nemmere at gå eller løbe en tur.«

Regnvandsbassiner som rekreative områder

I Odense Kommune har man gennem længere tid suppleret kloakprojekterne med regnvandsbassiner i kampen mod oversvømmelser. En af de første og største projekter var i villakvarteret Ejersmindevej i udkanten af Odense, hvor man ofte havde oplevet oversvømmelser i forbindelse med ekstrem nedbør. Ikke mindst fra 2005 til 2008 var området hårdt ramt af regnskyl, hvor hverken kloakker, regnvandsledninger eller bassiner kunne forhindre kælderoversvømmelser.

»Når regnmængderne bliver så ekstreme, så må vi erkende, at vi er kommet til at bygge huse nogle steder, hvor der ikke skulle være huse. Vores forsyningsselskab  VandCenter Syd endte derfor med at købe syv parcelhuse og rive dem ned, så vi kunne lave et udvidet regnvandsbassin med rekreativt område hvor borgerne kan slappe af, gå sig en tur eller hvad de nu har lyst til,« siger Charlotte Moosdorf, afdelingschef for Erhverv og Bæredygtighed i Odense Kommune.

Det er derfor ifølge Charlotte Moosdorf en god idé at få tænkt supplementer til rørene ind i forbindelse med nye byggerier. Det har man blandt andet gjort i forbindelse med byggemodningen af et nyt område (Bellinge Fælled) og opbygningen af en ny cykel- og atletik arena.

»Vi lavede et nedsivningsbassin i det grønne område tilknyttet arenaen, hvor vandet fra den nye Arena bliver ledt hen. I bassinet er der lavet siddetrapper med beplantning i den ene ende af bassinet, og i den dybe del er der placeret trædesten, som børn og barnlige sjæle kan lege på. Så bassinet også er blevet et rekreativt løft til parken.

Men der er stadig store udfordringer, når det gælder de eksisterende byggerier, som eksempelvis Skibhuskvarteret, hvor kloakkerne er for små til at kunne klare de store regnmængder. At sørge for bedre kloakker vil formentlig komme til at koste 1 til 1,5 milliarder kroner og så vil man stadig være udfordret, når der kommer ekstrem regn.

»Sammen med VandCenter Syd har vi derfor besluttet at gå nye veje og tage hånd om det ved at bruge overfladeløsninger som vandbassiner, vejbede, grønne områder, skolearealets indretning etc. Samtidig har vi fået gang i et godt samarbejde med borgerne i forbindelse med workshops, omkring hvad vi kan gøre for at modvirke oversvømmelserne eksempelvis ved at se på haveindretningen,« siger Charlotte Moosdorf.

Du kan læse mere om kommunernes arbejde med klimatilpasning i Momentums artikel