17. september 2014

Regeringen vil fastholde hovedstadsudligning

Det koster ikke kommunerne uden for hovedstaden noget, at der er en særlig udligning i hovedstadsområdet, fastslår økonomi- og indenrigsministeren.

Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) afviser at pille ved den såkaldte hovedstadsudligning, som en gruppe provinsborgmestre ellers kræver afskaffet.

Det skriver Berlingske Nyhedsbureau.

Otte borgmestre fra provinskommuner var mandag ude med en melding om, at de 2,4 milliarder kroner årligt i stedet skulle fordeles fra hovedstaden til resten af landet. Men det kan der dog ikke blive tale om, understreger Morten Østergaard.

"Det er hovedstadens kommuner selv, som alene står for finansieringen af udligningen i hovedstadsområdet. Den betales altså ikke af kommuner uden for hovedstaden," skriver han i en kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.

"Formålet med ordningen er at tage højde for, at området består af flere kommuner, som har en meget forskellig økonomi og sammensætning i befolkningen, men alligevel er et sammenhængende arbejdskraftsområde. Det har været gældende tidligere, og det gælder også i dag," understreger ministeren.

Han peger på, at der udover hovedstadsudligningen er en anden ordning, som alene tilgodeser kommuner uden for hovedstaden med en udligning på 90 procent af de største forskelle i de økonomiske vilkår. Dertil kommer forskellige særtilskudsordninger for særligt vanskeligt stillede kommuner.

 

YDERLIGERE MATERIALE

  • LINK

    Se artikel: Borgmestre kræver ændring i hovedstadsudligningen