01. september 2014

Norsk lærerstrejke ovre

Efter tre ugers konflikt mellem norske lærere og den norske kommuneforening nåede parterne i morges til enighed.

Tre ugers strejke i Norge er ovre. Det betyder, at over 100.000 elever og knap 9.000 lærere fra i morgen atter vende tilbage til de norske skoler. Det sker efter, at lærerorganisationerne og den norske kommuneforening, KS, i dag nåede til enighed om en ny arbejdstidsaftale for lærerne.

Aftalen, som er anbefalet af både KS og lærernes organisationer, indebærer, at hele ansvaret for processer og afgørelser om organisering af arbejdstiden lægges ud til den enkelte skole og kommune.

”Det har været et vigtigt princip for os, som arbejder for lokalt selvstyre. Derfor er vi glade for at lærerorganisationerne er kommet os i møde på dette,” siger Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS (oversat, red.).

Ifølge norske Dagbladet indebærer aftalen blandt andet, at der ikke skal indføres mere bundet arbejdstid, uden at det forhandles lokalt.

Gunn Marit Helgesen understreger, at KS langt fra er lige begejstret for alle dele af aftalen.

”Vi har arbejdet længe for at få en aftale, der sikrer mere tilstedeværelse for dem, som ikke kan blive enige lokalt. Det har vi ikke opnået. Jeg er alligevel overbevidst om, at dygtige lærere og skoleleder i fællesskab vil finde frem til de gode løsninger,” siger Gunn Marit Helgesen (oversat, red.)