25. september 2014

KL: Publikation overser bindinger for erhvervsplanlægning

En ny publikation om erhvervsplanlægning giver bud på, hvordan der opnås synergi mellem erhvervslivet og bylivet. Gode og relevante redskaber, men publikationen overser væsentlige bindinger, lyder det fra KL.

Miljøministeriet offentliggør i dag en publikation, der skal få kommunerne til at tænke erhvervslivet ind i bylivet. Publikationen rummer bl.a. en ny metode til byplanlægning, der skal skabe synergi mellem erhvervslivet og bylivet.

”Vi hører fra mange virksomheder, at kommunernes planlægning spænder ben for, at de kan ligge hvor de helst vil. Vi skal have kommunerne til at droppe vanetænkningen og gøre det attraktivt for virksomhederne at flytte tilbage midt i byerne,” siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

KL er helt enig i, at den strukturerede tilgang til erhvervsplanlægningen er den helt rette vej at gå og mener, at mange af de foreslåede redskaber giver gode muligheder for kommunerne.

Men KL mener, at publikationen overser nogle langt større bindinger i forhold til erhvervsplanlægning.

”Det undrer mig meget, at ministeren siger, at det er kommunernes planlægning, der spænder ben for, at virksomhederne kan ligge, hvor de helst vil. For hvis der er noget, der spænder ben for det arbejde, så er det netop lovgivning, som Folketinget har vedtaget. Her tænker jeg især på zonelovgivningen og bestemmelserne vedrørende områder med særlige drikkevandsinteresser, der ofte gør det meget vanskeligt for kommunerne at lave en helhedsorienteret erhvervsplanlægning” siger Jørn Pedersen, formand for KL’s Teknik- og Miljøudvalg.

Publikationen adresserer slet ikke flere af de udfordringer, som kommunerne har i områder med særlige drikkevandsinteresser, bindingerne i de eksisterende støjregler og zonelovgivning, som KL tidligere har gjort opmærksom på, og det forbløffer KL.

”Når disse elementer er fraværende i publikationen, så tror jeg, at nogle kommuner vil have svært ved at se væsentligheden i resultaterne. Og derfor efterspørger jeg, at ministeren får mere fokus på regler og tidskrævende lovprocedurer, der forhindrer kommunerne i at udøve rettidig omhu i planlægningen,” siger Jørn Pedersen.

YDERLIGERE MATERIALE