08. september 2014

Fokus på arbejdsløshed i svensk kommunalvalgkamp

Når svenskerne går til valg på søndag, er det ikke alene Riksdagen, men også landsting og byråd, der skal sammensættes for de næste fire år.

Når borgerne i den skånske by Landskrona med godt 43.000 indbyggere på søndag skal vælge nyt byråd for de næste fire år, er bekæmpelsen af den høje arbejdsløshed på 15 procent det altoverskyggende tema.

Det fortæller Nyhedsmagasinet Danske Kommuner i en reportage fra valgkampen i Landskrona.

”Rösta for jobben”, skriver Socialdemokraterna i deres annoncer. ”Vi fokusera på jobben i allt vi gör”, skriver det konservative parti, Moderaterna.

Men faktisk er der allerede gjort meget for at styrke beskæftigelsen, mener borgmester Torkild Strandberg fra det liberale parti Folkpartiet.

”Der er skabt mere end 1.300 nye job i det private erhvervsliv, mens vi har ledet Landskrona. Det svarer til 10 procent, og der er mere på vej. Vi har fortsat fokus på erhvervslivet”, siger Torkild Strandberg til Danske Kommuner.

Gammel rød højborg

Tidligere var Landskrona en socialdemokratisk højborg, men det ændrede sig, da mange af de gamle industriarbejdspladser i 1980’erne begyndte at forsvinde, blandt andet da værftet lukkede.

I dag er det det indvandrerkritiske parti Sverigesdemokraterne, der ved sidste valg i Landskrona fik 17 procent af stemmerne, som er tungen på vægtskålen i byrådet. 

Du kan læse mere om valgkampen i Landskrona og om valget i Sverige på søndag i denne uges udgave af Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

YDERLIGERE MATERIALE

  • LINK

    Se artikel i Nyhedsmagasinet Danske Kommuner: Stridslystne svenskere til valg