26. september 2014

Borgmestre vil bremse flygtningestrømmen

Vi har nået mætningspunktet, og de penge, vi får, dækker ikke de reelle omkostninger, siger en række borgmestre.

Flygtningestrømmen fra især Syrien har ramt de danske kommuner så voldsomt, at en række borgmestre har nået et absolut mætningspunkt for, hvor mange flygtninge de vil modtage.

Borgmestre og rådmænd fra bl.a. Helsingør, Rudersdal, Vesthimmerland, Jammerbugt, Brønderslev og Odense advarer folketingspolitikerne om, at kommunerne ikke kan fortsætte med at tage imod så mange flygtninge, skriver Berlingske Nyhedsbureau.

For få penge

Lokalpolitikerne lægger vægt på, at det ikke kan lade sig gøre at integrere den øgede flygtningestrøm, og at de nytilkomne koster betydeligt mere, end kommunerne får i tilskud. Enkelte frygter også for borgernes reaktion.

”Regeringen skal åbent og ærligt fortælle borgerne, at der vil blive taget fra skoler og ældrepleje, fordi vi i en tid med nulvækst skal finansiere flygtninge, De penge, som vi får fra staten, er for få til at dække de reelle omkostninger til at hjælpe og integrere disse flygtninge, hvoraf nogle er meget traumatiserede. Vi skal hjælpe dem, der har behov, men skal vi hjælpe og integrere dem ordentligt, skal vi ikke drukne i højere flygtningekvote” siger Benedikte Kiær (K), borgmester i Helsingør til Nyhedsbureauet.

”Vi kan ikke kapere flere. Vi kan sagtens mærke sommerens tryk fra Syrien. Alt er fyldt op,” siger Knud Kristensen (K), borgmester i Vesthimmerlands Kommune.

Kommunerne er forpligtet til at tage imod de flygtninge, som de årlige kvoter tildeler dem. Udlændingestyrelsen regnede oprindeligt med, at landets 98 kommuner i alt skulle favne 3.000 flygtninge i 2014. Det tal blev før sommerens voldsomme flygtningestrøm opjusteret til 4.400 – og står altså til at vokse yderligere.

”Vi står lige nu til at tage 66 flygtninge. Det kan måske lade sig gøre at få dem indlogeret, men det handler også om at få dem integreret. Vi kommer til at tilbyde dem så kummerlige forhold, at grænsen er nået. Jeg er ked af det: Vi kan ikke mere,” siger borgmester Knud Kristensen.

Frederiksberg tror på en løsning

På Frederiksberg er man mere optimistisk. Formand for socialudvalget på Frederiksberg Pernille Høxbro (K) betoner, at kommunen har problemer med at finde boliger til flygtningene.

»Men vi er en stor kommune, og det kan vi håndtere.«

Hun suppleres af John Andersen (V), borgmester i Frederikssund.

"er er en smertegrænse, men det er et fælles landsdækkende problem. Vi er nødt til at stå sammen om dette," understreger han.

KL opmærksom på udviklingen

Jacob Bundsgaard (S) formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalget, siger til Berlingske Nyhedsbureau.

"Det er kommet til et niveau, hvor vi er nødt til i dialog med staten at sikre os, at kommunerne har de nødvendige værktøjer og ressourcer.”

I Aarhus Kommune er modtagelsen af de planlagte 156 flygtninge ikke er en uoverskuelig opgave, mener Jacob Bundsgaard.