07. oktober 2014

Vanskeligt at kontrollere handicapfirmaer

I kommunerne er der frustration over, at det fortsat er vanskeligt at kontrollere BPA-virksomheder, der leverer hjælp til handicappede borgere.

Tre år efter, at Operation X på TV2 afslørede, hvordan et handicapfirma snød flere kommuner for mange millioner kroner gennem en handicaphjælperordning – den såkaldte borgerstyrede personlige assistance (BPA) – er der stadig ikke strammet op.

Og i kommunerne er der dyb frustration over vanskelighederne ved at kontrollere BPA-virksomhederne.
Det skriver Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

Krav om lovændring

BPA-ordningen giver en handicappet borger ret til at vælge en arbejdsgiver til at koordinere sine hjælpere, som så sørger for afregning med kommunerne. I det, der blev kendt som ”Lamborghini-sagen” – fordi ejeren kørte i dyre luksusbiler – sendte firmaet kunstigt oppustede regninger til flere af landets kommuner for ydelser, der aldrig blev leveret.

Det fik politikerne til at kræve lovændringer for at få stoppet snyderiet, men mere end tre år senere er der stadig ikke sket noget.

En ny lov med et muligt skærpet tilsyn af BPA-virksomhederne ventes dog fremsat kort inde i det nye folketingsår.

Tidligere er et lovforslag blevet udsat flere gange på grund af politiske uenigheder og en række protester og spørgsmål fra handicaporganisationer, handicaphjælpere og borgere med BPA.

Læs hele historien, med bl.a. konkret sag fra faaborg-Midtfyn Kommune i denne uges udgave af Nyhedsmagasinet Danske Kommuner - eller her.

YDERLIGERE MATERIALE

  • LINK

    Se artikel: Kommuner har svært ved at stoppe snyderi