09. oktober 2014

Regeringen vil lempe reglerne for adoption ved tvang

Hvis det står til regeringen, skal det være lettere for kommunerne at træffe en beslutning om bortadoption ved tvang. KL ser frem til en lempelse af loven.

Fremover skal kommunerne ”sandsynliggøre” og ikke som i dag ”godtgøre”, at de biologiske forældre er uden forældreevne, og det betyder i praksis, at flere børn vil kunne bortadopteres uden forældrenes samtykke.

Sådan lyder et forslag fra regeringen, som forventes at blive sendt i høring i løbet af oktober. Det skriver DR Nyheder.

Området blev også lempet med Barnets Reform i 2010, men siden da er blot ti børn ifølge Socialministeriet blevet adopteret med tvang.

”Vi har fået tilbagemeldinger fra kommunerne om, at reglerne er så snævre, at det har været svært at hjælpe de børn, man gerne vil,” siger De Radikales socialordfører Lotte Rod til DR Nyheder.

Opbakning fra KL

KL ser frem til en lempelse af loven.
 
”Det er tydeligt, at reglerne ikke har været helt effektive. Når kommunerne er nået frem til, at bortadoption er eneste løsning, har reglerne været alt for rigide. Derfor er det fornuftigt, at man nu vil se på, hvordan man kan lempe reglerne på området,” siger Tina Wahl, kontorchef i KL’s Center for Social og Sundhed.
 
Hun påpeger dog, at en lempelse af reglerne ikke vil føre til en storm af tvangsadoptioner.
 
”Bortadoption er først en løsning, vi tyer til, hvis alle andre muligheder er udtjente, og vi kan se, at det klart er i barnets tarv at komme væk fra forældrene,” siger Tina Wahl og fortsætter:
 
”Forskning viser, at børnenes forældre har en naturlig vigtig rolle, og kommunerne vil derfor strække sig langt for at hjælpe forældrene. Men det er barnet og det at skabe de bedste muligheder for, at barnet kan få et godt liv, der er i centrum for løsningen.”