17. oktober 2014

KL enig i åbenhed om priser på ældremad

Selvfølgelig skal der være åbenhed omkring priserne på ældremad, og det er der også, siger KL og oplyser, at kommunerne gør, hvad de kan for at effektivisere alt det, der ikke er direkte relateret til de råvarer, der bruges, når der skal laves mad til ældre borgere.

Råvarernes værdi udgør typisk mindre end en tredjedel af prisen, når ældre køber mad fra kommunen. Resten af pengene går til fx løn, udbringning, emballage osv., skriver Morgenavisen Jyllands-Posten i dag. Avisens historie bygger på rundringning til 15 af landets 98 kommuner.

Ældre Sagen og forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen, Nordea, ønsker åbenhed om priserne og mener, at kommunerne bør betale omkostningerne.

KL er enig i, at der skal være åbenhed om priserne på ældremad og oplyser, at det er der også allerede i dag. KL lægger vægt på, at det handler om at effektivisere alt det, der ikke handler om rådvarerne.

”Der er da ikke noget, kommunerne hellere vil, end at de ældre får den allerbedste mad med de bedste råvarer og bruge pengene på de bedste råvarer. Derfor gør kommunerne også alt, hvad de overhovedet kan for at effektivisere det, der ikke er direkte relateret til selve råvarerne. Og derfor laver kommunerne bl.a. stordriftsfordele via køkkener. Endelig skal man huske, at mange kommuner bruger flere penge på maden, end det borgeren betaler. Dermed yder kommunerne tilskud for at sikre den bedst mulige mad,” siger Thomas Adelskov, formand for KL’s Social- og Sundhedsudvalg og fortsætter:

”Nu har vi brugt de forgange uger på at diskutere, om man kan lave maden til ældre borgere tættere på borgeren, fx på det nærmeste plejecenter, i hjemmet eller lignende og dermed droppe den vakuumpakkede mad. Men gør man det, skal man altså være klar over, at det vil hæve omkostningerne til alt det, der ikke er råvarer. Her tænker jeg på transport, opbevaring osv.

KL mener, at dagens historie i Jyllands-Posten er et godt eksempel på det dilemma, kommunerne står i omkring manden til ældre:

”Kommunerne skal på én gang levere god, velsmagende og ernæringsrigtig mad til de ældre borgere, og samtidig må kommunerne ikke bruge for mange penge på driften. Det hænger ikke sammen,” siger Thomas Adelskov til Jyllands-Posten.