20. oktober 2014

KL: Det er for tidligt at konkludere, hvordan reformen fungerer

Forældre og skoleledere oplever, at lærerne har mere travlt end forventet. KL mener, det er for tidligt at konkludere, hvordan reformen fungerer.

Morgenavisen Jyllands-Posten har i dagens avis taget en temperaturmåling på skolereformen. Her fortæller skolelederne og forældrene, at de på nuværende tidspunkt får tilbagemeldinger om uventede konsekvenser af reformen og lærernes nye arbejdstidsregler.

Og i en undersøgelse, som Danmarks Lærerforeningen har gennemført blandt lærerne, svarer 9 ud af 10 lærere, at de ikke mener, at de har tilstrækkelig tid til at forberede deres undervisning.

”Lærerne er generelt pressede, og på de tilbagemeldinger, vi får fra skolerne, tyder det på, at de underviser mere, end vi havde forventet,” siger Claus Hjortdal, formand for skolelederne, til Jyllands-Posten. Han understreger dog, at han mener, det er for tidligt at konkludere, hvad der skal ændres.

Skolelederne: Lærernes reaktion er ikke overraskende

Han siger også, at lærernes reaktion omkring manglende forberedelse ikke er overraskende:

”Det er utvivlsomt sådan, at de opfatter deres nye arbejdsliv. Men det handler også om, at lærere skal vænne sig til at forberede sig på en anden måde, hvor de forbereder sig i fællesskab, eller hvor en lærer kan lave et oplæg for tre klasser, frem for at tre lærere skal forberede sig og præsentere det samme stof,” siger Claus Hjortdal til Jyllands-Posten.

Han bakkes op af undervisningsminister Christine Antorini, der til Jyllands-Posten siger:

”Det er nyt for lærerne, at de skal til at arbejde sammen og forberede sig sammen i løbet af dagen. Vi skal give skolerne ro til at arbejde med reformens mange elementer.”

KL’s formand Martin Damm mener, det er for tidligt at konkludere, hvordan reformen fungerer.

”Vi sadler ikke om på baggrund af øjebliksstemninger. Folkeskolen er en supertanker, og vi må holde kursen og gå grundigt til værks, når vi undersøger, hvordan reformen virker. Nogle ting kan man evaluere efter et år, andre tager flere år, før man kan se effekten,” siger han til Jyllands-Posten.