16. november 2014

Vi tager udviklingen i skolen alvorligt

KL tager udviklingen i skolen meget alvorligt, og vi bagatelliserer på ingen måde de problemer og udfordringer, som vi ser og hører, skriver Michael Ziegler i et debatindlæg i Ekstra Bladet.

Af Michael Ziegler, formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg

Gordon Ørskov Madsen (GØM) fra Danmarks Lærerforening, er på afveje, når han her i avisen (14.11.) skriver, at KL ikke tager ansvar for, at ”stadig flere lærere forlader folkeskolen, og at sygefraværet blandt de tilbageværende stiger på grund af markant forringede arbejdsvilkår.”

KL tager udviklingen i skolen meget alvorligt, og vi bagatelliserer på ingen måde, de problemer og udfordringer, som vi ser og hører. Kommunerne arbejder seriøst med den nye skole hver eneste dag, det gælder på alle niveauer politisk, i forvaltningen og på skolerne.

Vi hører desværre også fra nogle kommuner, at der pt er et forøget sygefravær blandt lærerne. Det lukker vi absolut ikke øjnene for. Tværtimod følger KL udviklingen i sygefraværet, så vi kan få en reel vurdering af, hvor omfangsrigt det er.

Med så store omstillingsprocesser, som folkeskolereformen indebærer, vil der opstå udfordringer på arbejdspladserne. Forandringer medfører som regel usikkerhed, og det kan muligvis have indflydelse på sygefraværet.

GØM nævner at stadig flere lærere forlader folkeskolen. Det er korrekt, at hver 10. lærer forlod folkeskolen fra august 2013 til august 2014. Dette er naturligvis også en udvikling, KL har et stort fokus på. Men det er altså relevant at have for øje, at afgangen kun er 1-2 procentpoint højere end de samme perioder i de senere år.

Der er altså langt fra tale om en lærerflugt siden reformen, som mange gerne vil beskrive det som. Og det er heller ikke overraskende, at nogle midt i en omstilling vælger at forlade faget.

Vi prøver ikke at negligere, at der er udfordringer i skolen. Tværtimod påtager vi kommuner os en meget stor del af ansvaret for at skabe den bedste skole for vores børn. Vi har øje for, at det er en supertanker, der skal vendes, og at det ikke sker over én nat.

Det vil tage tid, før reformen og de nye arbejdstidsregler har fundet deres ben at stå solidt på. Men børnene går i skole hver dag. Lad os sammen gøre vores til, at det, de møder, er godt.

***

Debatindlægget er bragt i en forkortet version i Ekstra Bladet d. 16. november 2014.